Волинь Новини

Відома лікарка з Волині розповіла, як розпізнати та лікувати сколіоз

Як стало відомо, неврологиня Ольга Маркусь, яка родом зі Старої Вижівки, а нині працює у Києві, розповіла про актуальні питання діагностики і лікування сколіозу.

Про це лікарка інформує у соцмережі Facebook.

 

“В мене сколіоз, тому й спина болить”, – цю фразу я чую майже не щодня, проте чи є в цьому правда🤔?

Давайте розбирати.
Хочу нагади, що наш хребет не є рівним. Він має певні фізіологічні вигини: два вперед – шийний та поперековий лордоз; два назад — грудний та крижовий кіфоз. Дані вигини хребта забезпечують йому амортизаційну функцію і формуються вони в зв’язку з вертикальним положенням тіла людини. Вираженість вигинів є індивідуальною, від них і залежить постава людини.
Сколіоз — це аномальне викривлення хребта вбік.
Сколіоз мають 2-3% населення. Жінки у 8 разів частіше мають більші величини кривої, яка потребує лікування.
Види сколіозу:
– ідіопатичний (без відомої причини) — до 80%, частіше у дитячому та підлітковому віці. У його формуванні відіграє роль генетичний фактор, хоча специфічні гени, які сприяють його розвитку остаточно не ідентифіковані.
– вроджений (внаслідок вади розвитку одного або кількох хребців), виявляється в молодшому віці, ніж ідіопатичний.
– нервово-м’язовий (є вторинним по відношенню до неврологічних або м’язових захворювань, формується на фоні ДЦП, травми спинного мозку, м’язової дистрофії, тощо).
– дегенеративний сколіоз вражає дорослих, розвивається частіше в нижній частині спини, коли диски і суглоби хребта починають зношуватися з віком.
Забудьте про чутки, що те, як ми сидимо, стоїмо, носимо рюкзаки і сумки, сон на боку може привести до розвитку сколіозу. Так, внаслідок цього може формуватися неправильна сколіотична постава, коли маємо асиметричне положення постави, проте хребет анатомічно сформований правильно та викривлень немає.
Для поставновки діагнозу “Сколіоз” потрібно, щоб кут кривої, виміряний на рентгенівському знімку був більше 10 градусів (кут Кобба). До речі, величина цього ж кута визначає і спосіб лікування сколіозу.
При огляді оцінюють зовнішні ознаки сколіозу – нерівне розташування плечей та асиметрія лопаток, асиметрія талії та перекіс тазу, проводять тест на згинання.