Через часті та тривалі відключення електроенергії українці все частіше формують резервні харчові запаси. Проте не всі продукти витримують відсутність холодильника чи коливання температури. Деякі з них швидко псуються і можуть становити реальну загрозу для здоров’я.
Про це пишуть Новини.LIVE.
Одними з продуктів, що псуються найшвидше, є м’ясо, риба, молочні продукти, ковбаси та салати, розповіла Новини.LIVE товарознавець Лілія Бистрицька. За її словами, саме продукти, які не можуть “пережити” блекаути, найчастіше є причиною харчових отруєнь у людей.
Експертка склала перелік небезпечних продуктів при довготривалих відключеннях світла.
Свіже м’ясо та риба
-Швидко псуються без холодильника — інколи протягом 2-4 годин.
-Створюють високий ризик розмноження сальмонели, кишкової палички та інших бактерій.
-Можуть спричинити важкі харчові отруєння навіть при мінімальному відхиленні температури зберігання.
Молочні продукти (молоко, йогурти, сир, м’які сири)
-Дуже чутливі до температурних коливань.
-За кілька годин без охолодження можуть накопичувати токсини, які не знищуються навіть при кип’ятінні.
-Значний ризик ботулізму в м’яких сирах та ферментованих продуктах, якщо порушено умови зберігання.
Ковбаси та м’ясні делікатеси
-Більшість ковбас має короткий термін придатності та потребує постійного охолодження.
-Копченості також псуються при теплому зберіганні, набувають слизу й неприємного запаху.
-Ризик токсикоінфекцій при споживанні продукту “на межі”, тобто, у того, якого вже майже вийшов строк реалізації.
Напівфабрикати та готові страви
“До групи ризику належать: пельмені, вареники, котлети, готові салати, гарніри, супи. Якщо говорити про пельмені, то нагадаю, що вони призначені виключно для зберігання у морозильних камерах. Відтанувши, продукти моментально запускають бактеріальний ріст. Повторне заморожування робить їх ще небезпечнішими”, — зазначила Бистрицька.
Домашні консерви з м’яса, риби або овочів
За словами товарознавиці, це особливо небезпечна категорія продуктів при тривалих відключеннях електроенергії.
“Якщо стерилізація була проведена неправильно, то ризик ботулізму зростає в рази. Крім того, при стрибках температури банки можуть “бомбажити” або втрачати герметичність. Також відсутність професійного контролю якості робить домашні заготовки менш передбачуваними”, — додала вона.
Майонез, соуси та кремові вироби
-Основа з яєць і молочних компонентів швидко псується без охолодження.
-При відключенні холодильника утворюються токсини, які не знешкоджуються термічною обробкою.
-Кремові торти та тістечка становлять особливий ризик через поєднання цукру, молока та тепла.
Продукти у пошкодженій або здутій упаковці
“Пошкоджена або здута упаковка — це найголовніша ознака розмноження бактерій або порушення герметичності. Також це є свідченням високого ризику токсинів, зокрема ботулотоксину. І найголовніше: в умовах блекауту такі продукти неможливо зберігати без ризику подальшого їх псування”, — підкреслила товарознавець.
Солодощі з начинками на основі молока або вершків
До групи ризику, за її словами, входять тістечка, сирники, десерти з кремом, заварні вироби.
Експертка підкреслила, що ці продукти псуються значно швидше, ніж сухі чи шоколадні солодощі. Також вони здатні викликати гострі розлади травлення вже через 2-3 години без охолодження.
Салати з майонезом, яйцем, рибою або куркою
-Багатокомпонентні страви швидко накопичують бактерії.
-Навіть один зіпсований інгредієнт робить увесь салат небезпечним.
-У теплі ризики харчових отруєнь зростають у рази.
Продукти, що потребують суворої температурної стабільності
“Це деякі види шоколаду з начинкою, плавлені сири, десерти, вершкове масло. Вони небезпечні, бо під час нагрівання вони розшаровуються, тануть, змінюють структуру, і можуть спричинити токсикоінфекцію через розвиток мікроорганізмів при неправильному зберіганні”, — підкреслила Бистрицька.
Що обрати замість цих продуктів
Для формування безпечного запасу на випадок блекауту, за її словами, варто віддавати перевагу:
-крупам, макаронним виробам, консервації заводського виробництва;
-сухому печиву, горіхам, сухофруктам;
-тушкованці, паштетам у бляшаних банках;
-безпечним довготривалим продуктам: сухому молоку, згущеному молоку, батончикам;
-питній воді в заводській тарі.
За словами експертки, ці продукти не потребують охолодження та залишаються безпечними для вживання навіть при коливаннях температури.
