Волинь Новини

Чому гарбуз корисний для здоров’я: роз’яснення волинських фахівців

Восени на полях достигають гарбузи, вражаючи своїми розмірами та розмаїттям відтінків. У цей період вони містять максимальну кількість поживних речовин і вітамінів, які допомагають підтримувати здоров’я організму.

В чому користь цього сезонного овоча – розповіли у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб. 

Гарбузи – приклад сезонних овочів (фруктів), які, дозріваючи у свій природний період, набувають найбільшої концентрації корисних властивостей і смаку. Завдяки цьому вони є важливим компонентом здорового харчування, а також доступні за ціною.

Що ж корисного містить гарбуз?

  • Вітамін А (бета-каротин) – для підтримки хорошого зору, шкіри та слизових оболонок, також він є антиоксидантом.
  • Вітамін С (аскорбінова кислота) – зміцнює імунну систему, підтримує здоров’я слизових оболонок і шкіри.
  • Вітамін K, потрібний для згортання крові та здоров’я кісток.
  • Вітамін В9 (фолієва кислота) – важливий для утворення клітин крові, запобігання анемії, а також необхідний для нормального розвитку нервової системи плода під час вагітності.
  • Вітамін E – має антиоксидантні властивості, допомагає зберігати здоров’я шкіри та захищає клітини від ушкоджень вільними радикалами.

Також у гарбузі є мікроелементи:

  •  Калій – регулює водно-сольовий баланс, підтримує здоров’я серця, сприяє забезпеченню нормального серцевого ритму та артеріального тиску, допомагає нормальній роботі м’язів.
  • Магній – важливий для нервової системи, регулює роботу м’язів і серця, бере участь у процесах синтезу білків та вироблення енергії.
  • Цинк, важливий для імунної системи, допомагає у загоєнні ран та підтримує здоров’я шкіри.

Окрім того, гарбуз містить рослинні харчові волокна (клітковину), що корисно для травної системи, зокрема, кишківника, сприяє зниженню рівня холестерину, покращенню обміну речовин. А завдяки невеликій кількості білка та низькому рівню жирів це – хороший вибір для збалансованого меню.