Волинь Новини

“Називаю “мої дівчатка” і вони мене розуміють”: волинянин тримає 130 кіз

Ігор Савчук із села Хорлупи, що на Волині, займається розведенням кіз 8 років. Розпочинав з поголів’я у 50, нині в господарстві — 130 голів різних порід.

Є у стаді і зааненська, нубійська, чеська та ламанча, розповів чоловік Суспільному.

Ігор Савчук має освіту зоотехніка, понад 20 років працював за спеціальністю, а також ветеринаром у різних господарствах, але завжди, каже мріяв, займатися козами та самостійно господарювати. Ідею підтримала дружина, яка допомагає доглядати за господарством.

“Завіз породистих кіз з технікуму і почали працювати, почали доїти, почали будівництва козятника і пробувати робити сири. Зразу не виходило, багато літрів зіпсованого молока, поки навчилися все це робити”, — каже Ігор Савчук.

"Називаю "мої дівчатка" і вони всі мене розуміють": волинянин тримає 130 кіз
Ігор Савчук веде на пашу своїх кіз. Суспільне Луцьк

Наразі в господарстві 130 кіз, зараз дійних — 70 з них, весною буде 90. Щоб видоїти усіх використовують доїльні апарати, проте всерівно це займає годину часу, розповідає господар.

“Кіз називаю “мої дівчатка” і вони всі мене розуміють. Я знаю кожну козу скільки їй років, Від якої вона кози. Два рази у рік відправляю аналізи крові у Харків у лабораторію. Щороку міняємо козлів на іншу породу і проводимо гібридизацію, щоб покращувати молоко, його кількість та якість”, — говорить Ігор Савчук.

"Називаю "мої дівчатка" і вони всі мене розуміють": волинянин тримає 130 кіз
Кози з весни до осені пасуться в електроогорожі. Суспільне Луцьк

З дружиною господарюють самостійно, лише на заготівлю кормів наймають працівників.

“На зиму заготовляємо півтори тисячі тюків сіна і десь тонн 40 силосу, 10 тонн зерна і докупляємо шрот соняшникової макухи, сої і коли вони стоять на хліві, а коли йдуть на пашу то тільки корма і випас”, — говорить Ігор Савчук.

Нині кози пасуться в електроогорожі. Її кожен день переставляють. Зараз тварини люблять золотарник і кропиву, переважно їхня їжа зараз, осінню, каже Ігор Савчук.

"Називаю "мої дівчатка" і вони всі мене розуміють": волинянин тримає 130 кіз
Родина також виготовляє авторський сир з козячого молока. Суспільне Луцьк

Навесні господарі переробляють від 200 до 250 літрів молока щодня. Зараз виготовляють понад 30 видів авторських сирів. Якби не війна, каже Ігор Савчук, вже б побудував сироварню, доїльну залу, збільшив би поголів’я, взяв би людей на роботу, були б у селі робочі місця. Поки чекає миру, аби продовжувати розширяти господарство.

Довідково: станом на 1 жовтня в області налічується 18 тисяч голів кіз та овець, розповіла Суспільному начальниця відділу розвитку сільських територій департаменту агропромислового розвитку Оксана Шпак. 23 агровиробники різних форм власності утримують орієнтовно 7 тисяч голів. Переважна більшість — це фермерські господарства у Луцькому районі.