На Волині грибний сезон у розпалі. Окрім білих грибів, маслюків, польських, зонтиків, уже з’явилися і зелениці, – пише ІА Конкурент.
Світлинами та відео з тихого полювання поділилася Іванка Демковська у фейсбук-спільноті «Грибники Волині».
«Зелениці» – це діалектна назва, у словнику – це «рядовка зелена». Такі гриби поширені переважно у північній і північно-західній Україні – на Поліссі та в Лісостепу. Росте у хвойних лісах, на піщаних ґрунтах. Плодові тіла напівзаглиблені в піщаний ґрунт, дозрівають у вересні – листопаді. Тож саме зараз і розпочинається сезон зелениць. Їх активно збирають особливо пізньої осені, коли інші гриби вже рідше трапляються.


Авторка допису назбирала зелениць у лісі на Ратнівщині 10 жовтня.
Гриби ростуть один біля одного – на одній галявинці можна назбирати пів кошика.



М’якуш зелениці білий, згодом трохи жовтуватий, компактний, з приємним смаком і запахом свіжого борошна.
Зелениця – це добрий їстівний гриб. Єдине, що ускладнює процес приготування, – пісок, тож його треба ретельно вимити. Використовують свіжим, про запас засолюють, маринують.
Але грибникам треба бути обережними: рядовку зелену можна сплутати з отруйним грибом – рядовкою сірчано-жовтою, яка має менший розмір і жовтий м’якуш із дуже неприємним запахом.
Рядовку зелену можна сплутати з отруйним грибом — рядовкою сірчано-жовтою, яка має менший розмір і жовтий м’якуш із дуже неприємним запахом.
