Сестри Олена Голоденко та Олександра Осіпова заснували у Луцьку бренд Sisters A. Chocolate. Вони виготовляють шоколад з теруарних какао-бобів, вирощених у Південній і Центральній Америці та Африці.
Читайте також: Відв’язувала коня: на Волині чоловік побив жінку по голові
Про це повідомляє Економічна правда.
Історія почалася з експериментів на домашній кухні, пригадує пані Олександра. «Я зайнялася виготовленням крафтового шоколаду. Не проходила жодних кондитерських курсів, але це хобі дуже захоплювало», – розповідає вона.
Зараз у Sisters A. Chocolate семеро працівників. Крім приміщення, де виготовляють шоколад, підприємиці мають склад та невеликий офіс.
«Я і сестра контролюємо процеси в цеху, але вже не виготовляємо шоколад. Натомість працюємо над маркетингом, розвитком, проводимо дегустації, створюємо рецептури, дизайн», – розповідає Олександра Осіпова.
У виробництві шоколаду сестри використовують лише какао-боби класу fino de aroma, які Міжнародна асоціація какао виокремлює в категорію з винятковим смаком та ароматом. Мова йде про теруарні какао-боби, вирощені дрібними фермерами в Домініканській Республіці, Гренаді, Перу, Колумбії, Мадагаскарі, Танзанії та Індонезії.
В асортименті Sisters A. Chocolate – 20 різновидів шоколаду. Базова лінія – це чорний шоколад з єдиної ферми з 72-75% какао. «Він має три інгредієнти: какао-боби, трохи какао-масла і 3-5% тростинного цукру», – каже пані Олександра.
Є варіації темного шоколаду з додаванням солі, ялівцю, перцю чилі чи апельсина. Також є лінійка веганського молочного шоколаду з рослинними замінниками молока та білий шоколад. Окрема лінійка – алкогольний шоколад.
«Ми використовуємо односолодове острівне віскі, джин, ямайський ром. Заливаємо ними обсмажені і подрібнені какао-боби, витримуємо їх і просушуємо, щоб випарувався алкоголь. Тобто шоколадка алкогольна, але вона не містить алкоголю – смак та аромат вбирають боби», – пояснює співзасновниця майстерні.
Крім шоколаду в плитках підприємиці виготовляють цукерки, горіхово-шоколадні пасти, питний шоколад. У середньому майстерня виготовляє близько 300 кг продукції щомісяця. Пік продажів припадає на зимовий період. Тоді обсяги виробництва можуть зростати до 500 кг продукції на місяць.
Основні канали продажу – сайт, соцмережі, дрібні кав’ярні та магазини.
Зазначимо, що у грудні 2024 року український крафтовий шоколад від Sisters A. Chocolate отримав золоту та пʼять срібних нагород на міжнародному конкурсі Academy of Chocolate, що відбувся в Лондоні.
Читайте також наші новини у Facebook