Ситуація на українському ринку сирів загострюється через стрімке подорожчання сирого молока, яке є основним компонентом виробництва. З 1 грудня провідні виробники анонсували підвищення цін на сири на 10%, повідомляє інформаційно-аналітичний бюлетень Інфагро.
Читайте також:Україні нададуть ще близько 7 млн євро на відновлення Чорнобильської зони
Проте через жорстку позицію великих торговельних мереж, які не поспішають погоджуватися на нові ціни, сироварам доведеться нести збитки, оскільки собівартість виробництва вже зросла на понад 40%.
Ціни на український сир залишаються високими. Вартість якісного сиру українського виробництва починається від 400 грн/кг, що значно впливає на обсяг покупок.
Європейський сир виявився більш конкурентоспроможним за ціною через нижчу собівартість виробництва. Великі торговельні мережі, скориставшись цією перевагою, готуються збільшити постачання імпортного товару. Зокрема, значна різниця у вартості між українським “голландським” сиром та європейським продуктом може суттєво знизити попит на вітчизняний товар.
Передсвятковий період традиційно приносить високий попит на сирну продукцію, але за умов нинішніх цін та конкурентного тиску імпорту українським виробникам буде важко утримувати звичні позиції на ринку.
Читайте також наші новини у Facebook