Хоча уже майже листопад, та грибний сезон ще не закінчується. Туманні ранки сприяють появі та росту грибів. Особливо рясно зараз ростуть опеньки – пластинчасті шапкові гриби, які можна знайти на пеньках та деревах, причому як на живих, так і вже трухлявих.
Читайте також: Тендери не відбулися: чи будуть безплатно харчувати учнів 1-4 класів у Луцьку
Про це інформують на фейсбук-сторінці Національного парку.
До опеньків належить декілька видів грибів, які поділяють на справжні, тобто їстівні, та несправжні – неїстівні.
До їстівних видів належить один із поширених на території Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» – опеньок осінній або Armillaria ostoyae. Опеньок осінній є грибом-паразитом та росте у листяних і хвойних лісах, садах, на пеньках, стовбурах, корінні дерев і чагарників великими, тісними групами.
«Цей гриб смажать, сушать, маринують та засолюють, однак вживати його краще після 20-хвилинного відварювання й ретельного промивання. В Україні реєстрували випадки отруєння недостатньо відвареним опеньком при вживанні його протягом декількох днів», – розповідають у дописі.