Волинь Новини

Чи є у Луцьку вакцина від поліомієліту і скільки дітей потребують щеплення

Луцька міська дитяча поліклініка станом на 24 жовтня забезпечена інактивованою і оральною вакцинами проти поліомієліту.

Читайте також: У Києві 20-річна дівчина готувала теракт: вибухівку мала закласти в багатолюдному місці

До цього були перебої із постачанням препаратів, розповіла Суспільному очільниця медзакладу Оксана Лєщинська.

Наразі відсоток щеплених від поліомієліту дітей в середньому складає 60%, каже педіатриня міської дитячої поліклініки Жанна Пахарчук. З її слів, такий рівень вакцинації пов’язаний із перебоями постачання вакцини, а також із тим, що значний відсоток дітей виїхали за кордон і не надали даних про вакцинацію в іншій країні.

Щеплення від поліомієліту відбувається в нас за календарем профщеплень: в 2 місяці, в 4, в 6- місяців і дворазова ревакцинація йде в півтора року, у 6 і в 14 років”, — додала педіатриня.

Педіатриня Луцької міської дитячої поліклініки Жанна Пахарчук
Педіатриня Луцької міської дитячої поліклініки Жанна Пахарчук. Суспільне Луцьк

Лучанка Валентина тримає на контролі календар щеплень сина, каже: від вакцинації не відмовляється, а навпаки — цікавиться додатковими щепленнями.

“Цього разу ми прийшли на комплексну вакцинацію, в складі якої є також поліомієліт. Я вважаю, що кожна мама зобов’язана дбати про здоров’я своєї дитини, профілактику таких страшних, смертельних хвороб. Як кожна мама я трошки хвилююся, але я впевнена, що я все роблю правильно”, — говорить жінка.

Вакцина проти поліомієліту у Луцьку
Лучанка Валентина Палівода із сином біля кабінету профщеплень. Суспільне Луцьк

Як розповіла епідеміологиня Ірина Єнжиєвська, наразі в області є інактивована вакцина французького виробництва, оральна — з Бельгії. Кількість доз, з її слів, достатня.

Епідеміологиня Ірина Єнжиєвська
Епідеміологиня Ірина Єнжиєвська. Суспільне Луцьк

Як додала Ірина Єнжиєвська, ліків проти поліомієліту наразі немає, тому щеплення – єдиний спосіб вберегтися від хвороби.

Читайте також наші новини у Facebook