Волинь Новини

Обмеження подачі тепла у місті: як за це платитимуть лучани

У зв’язку з аномальним потеплінням, яке охопило Україну в жовтні, у місті Луцьку ухвалили рішення обмежити або тимчасово призупинити подачу тепла в оселі мешканців. За інформацією від місцевих комунальних служб, середньодобова температура на Волині значно перевищує сезонні норми, що й стало основною причиною для такого кроку.

Читайте також: На Волині чоловік засіяв частину земельної ділянки водного фонду: суд наклав штраф на порушника

Традиційно опалювальний сезон у Луцьку розпочинається наприкінці жовтня, коли середньодобова температура тримається на рівні +8°C або нижче протягом кількох діб. Проте цього року кліматичні умови стали сюрпризом для багатьох регіонів України, включно з Волинською областю. Нині середньодобові температури сягають 16–18°C, що робить повноцінне опалення надлишковим та економічно необґрунтованим.

Міська влада Луцька, реагуючи на численні звернення від мешканців, ухвалила рішення призупинити подачу тепла, допоки температурні показники не повернуться до звичних для осені значень.

Речник ДКП «Луцьктепло» Антон Безносиков у коментарі ВСН повідомив, що, попри тимчасове призупинення, система опалення готова до негайного відновлення теплопостачання у разі похолодання.

«Більшість котелень у Луцьку автоматизовані, тож вони реагують на температуру повітря і у разі її пониження починають працювати.

Деякі не автоматизовані, але їх обслуговує персонал і у ручному режимі регулюють роботу котелень в залежності від температурних показників», – пояснив речник ДКП «Луцьктепло».

Такий підхід дозволяє зекономити бюджетні кошти та запобігти перевитратам енергоресурсів, а також зменшити фінансовий тягар на самих мешканців, для яких плата за опалення є значною статтею витрат.

«У нас майже усі будинки обладнані або індивідуальними тепловими пунктами або вузлами комерційного обліку теплової енергії. Відповідно фіксується весь об’єм теплової енергії, яку споживачі отримають і платять лише за це.

Якщо ж у людей немає цих приладів, то є формули згідно законодавства, яким чином здійснюються розрахунки та корегування, все фіксується», – сказав посадовець.

Читайте також наші новини у Facebook