Волинь Новини

Ексзаступника мера Луцька звільнили від покарання за корупцію

На Волині у Луцьку суд звільнив ексзаступника міського голови Олександра Рачкова від покарання за корупцію через закінчення строків давності.

Читайте також: Судитимуть жителя Волині, який стріляв у рідних та поліцейських, які прибули на виклик

У листопаді 2017-го посадовець пообіцяв знайомому юристові за 12 тиc. доларів сприяти у прийнятті в експлуатації нового будинку. Йшлося про вплив на начальника відділу ДАБК Луцької міськради. У квітні 2018-го посадовець через архітектора отримав від того ж юриста 7 тис. доларів за затвердження містобудівних умови та обмеження для проектування реконструкції житлового будинку.

У судовому засіданні чоловік вину не визнав і розповів, що тоді діяла вказівка міського голови, щоб у Луцьку узаконити усі можливі обʼєкти самочинного будівництва, оскільки від цього залежали доходи в бюджет. Іншими словами міська рада в межах закону йшла на зустріч забудовникам та будівельникам у питанні узаконення самочинного будівництва. Тому до нього як заступника мера зверталось дуже багато забудовників та фізичних осіб з приводу узаконення самочинного будівництва. Отримані архітектором насправді, нібито, були оплатою за роботу, а тому просив виправдати його.

Початково прокуратура предʼявила обвинувачення за ч. 4 ст. 27 ч. 3 ст. 369 КК — підбурювання до надання неправомірної вигоди службовій особі, яка займає відповідальне становище, за вчинення в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади та службового становища.

Під час розгляду стороною прокурор, на думку суду, не надав доказів того, що обвинувачений контролював реєстрацію декларацій про готовність обʼєкта до експлуатації і затверджував містобудівні умови та обмеження для проектування реконструкції житлового будинку. Як показав суду начальник відділу ДАБК, не передбачалось надання заступнику мера для розгляду чи погодження документів та рішень, в тому числі, декларацій про готовність обʼєкта до експлуатації. Не надано доказів про спільну участь декількох осіб у злочині, як того вимагає ст. 27 ККУ. В обвинувальному акті не зазначено спосіб підбурювання (умовляння, поради, вказівки, наказ, примушення, погрози, підкуп тощо). Суд помʼякшив кваліфікацію дій до зловживання впливом. Далі суд дійшов висновку, що вина підсудного в такому злочині повністю підтверджується доказами.

За місцем проживання начальника ДАБК будь-яких ідентифікованих купюр виявлено не було, а тому нема підстав вважати, що обвинувачений передавав гроші.

За зловживання впливом ексчиновнику загрожував штраф або позбавленням волі на строк від двох до пʼяти років. Суд визнав обвинуваченого винуватим, але звільнив його від покарання без визначення його виду і розміру у звʼязку із закінченням строків давності.

Читайте також наші новини у Facebook