Новини

Якою буде зима 2024: синоптики зробили неочікуваний прогноз

Синоптики шокували прогнозом на зиму 2024. Буде аномально тепло?!

Читайте також: Із журналістів — у військові: інтерв’ю з волинським бійцем Олександром Зелінським

Лютий холод чи аномальне тепло? Синоптики привідкрили завісу того, якою ж буде погода взимку в Україні. Кажуть, температура буде досить комфортною, однак без похолодань не обійдеться.

Коли “мінус” скує Україну та які максимальні позначки можна буде побачити на термометрі, розповіли журналісти в ексклюзиві TSN.UA.

Зима в Україні

Якою буде зима цього року в Україні – питання, яке цікавить кожного українця. За словами завідувачки відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України, кандидатки географічних наук Віри Балабух, антициклон спричинить аномальну погоду в Україні – зима цього року очікується теплою.

“В Атлантиці формується потужний антициклон, який виштовхуючи тепле повітря із субтропіків у бік України, спричинить встановлення аномальних для зими в нашому кліматичному поясі температур.”

Яка температура буде взимку?

За словами Віри Балабух, цієї зими середня температура повітря взимку триматиметься на рівні 1-2 градуси вище норми, буде коливатися в межах від +5 до -5 градусів. Загалом, як наголошує Балабух, підвищення зимових температур є тенденцією останніх десятиліть. Вже стає нормальним, що температурні показники січня наближаються до типових температурних показників листопада.

“Але це не виключає короткочасних значних похолодань. Взимку 2024-2025 року можливі короткочасні арктичні вторгнення, які спричинять короткочасні, на два-три дні значні морози. Загалом зима буде такою ж теплою та м’якою, як і минулого року, з переважанням помірних температур.”

Водночас, зауважила вона, метеорологи в усьому світі говорять про ризик для цієї зими через маловивчене явище – різке стратосферне потепління. Так, від цього та ряду інших факторів залежатиме те, чи прориватиметься до України арктичне повітря.

Про те, що зима в Україні не буде занадто суворою, розповідала і речниця Українського гідрометеорологічного центру Наталія Птуха. Експерт зазначила, що про точний прогноз говорити поки що зарано. Водночас можна зробити припущення, зважаючи на тенденції останніх років. Птуха нагадала, що впродовж поточного осіннього періоду (попри холодний період на початку жовтня у західних областях), спостерігається тенденція вищих за кліматичну норму температур.

“Друга і третя декади жовтня… Очікуємо, що можуть бути на кілька градусів вище кліматичної норми. Подивимось, знову ж таки, по завершенню місяця. Будемо аналізувати.”

Птуха зауважила, що синоптики не виключають також можливостей: затоку в Україну холоду та арктичного повітря.

Читайте також наші новини у Facebook