Волинь Новини

Дочці 81 рік, а мамі – 108: секрети довголіття бабусі Катерини з Волині – вона найстарша серед українок

Катерина Коць – найстарша довгожителька серед усіх українок. Попри те, що цій активній жінці виповнилося вже 108 років – вона має добру памʼять та ніколи не лікується таблетками.

Читайте також: Укрзалізниця відновлює аукціони з оренди площ на вокзалах: що серед пропозицій

Народилась Катерина Карпівна 3 жовтня 1916 року в селі Чорторийськ, яке розташоване на Волині. Коли Катрусі виповнився рік, її батько помер і матері довелося виховувати дітей самотужки. Окрім Каті в родині було ще 2 дитини, а наша довгожителька серед них була наймолодшою.

Донька Катерини Карпівни Галина Палій, якій виповнився 81 рік, вдалась до спогадів про життя рідної матусі. За словами жінки – вона ніде не вчилася, але з юних рочків працювала в колгоспі. Там вона трудилася на польових роботах та доглядала гусей та качок.

З майбутнім чоловіком Юхимом Катерина Коць познайомилась в рідному селі. Він був старшим за неї на кілька років.

За життя чоловік та дружина сильно набідувалися. Зокрема, в 1944 році німецькі солдати зайшли в село та спалили хату родини. Мама з маленькою донькою на руках втекла до лісу.

Згодом Катерина Карпівна з чоловіком відбудували собі новий дім. Було важко. До того ж в 1946 році в подружжя народилася друга донька яку назвали Таїсією. Потім, коли жінці було 42 роки – вона зважилась стати мамою втретє.

Онука довгожительки Ніна зазначила, що її мама та батько були дуже прогресивною родиною. В них у перших на все село зʼявився телевізор. Та й консервацію з огірків та помідорів батько Юхим став робити на зиму першим.

За словами онучки – бабуся і дідусь були справжніми патріотами. Навіть у ті складні часи в їх оселі висіли портрети українських творці: Тараса Шевченка та Івана Франка.

Катерина Карпівна жила з чоловіком в злагоді. Взимку бабуся ткала полотно – на власному верстаті. Ще вона полюбляла ходити збирати гриби та ягоди до лісу, була добре обізнана в травах.

Протягом життя Катерина Коць була набожною людиною. Щоразу ходила на вечірні та недільні служби до церкви. Часто могла вистояти навіть всеношну службу тривалістю 12 годин.

Донька довгожительки пригадала, що мама і їх змалечку привчала до молитви. Потім передавала церковні знання онукам та правнукам.

Довгожителька Катерина Карпівна Коць, якій виповнилось 108 років

Довгожителька Катерина Карпівна Коць, якій виповнилось 108 років

До недавніх часів Катерина Карпівна була активною жінкою. Вона допомагала рідним на городі і могла легко збирати картоплю. Однак 2 роки тому вона зламала ногу і з тої пори майже не ходить. Нога іноді болить, але пані Катерина навіть і гадки немає, щоб куштувати якісь таблетки знеболювальні.

Катерина Коць не дотримується якоїсь дієти. А ось улюблена страва є – це картопля пюре. Довгожителька їсть її разом зі сметаною або склянкою молока. Знедавна жінка полюбила солодощі, тому діти та онуки купують їй печиво в магазині.

Довгожителька Катерина Карпівна Коць, якій виповнилось 108 років
Довгожителька Катерина Карпівна Коць, якій виповнилось 108 років

В своїй родині Катерина Карпівна – не єдина довгожителька. Її мама прожила 102 роки, а сестра – більше 90 років. Донька бабусі каже, що тривалість життя в її матусі обумовлена не тільки генами. Піст, щира молитва та невпинна праця також посприяли довгому життю.

До того ж Катерина Карпівна завжди була дуже рухливою і встигала доглядати і за домом, і за худобою, і за діточками та онучатами. Коли 30 років тому помер її чоловік Юхим – роботи бабусі додалося. Їй довелось самій доглядати худобу та навіть колоти дрова.

Довгожителька Катерина Карпівна Коць із гостями
Довгожителька Катерина Карпівна Коць із гостями

В свої 108 років Катерина Карпівна обросла онучатами та правнуками. В довгожительки 8 онуків, 11 правнуків та 10 праправнуків.

Читайте також наші новини у Facebook