Волинь Новини

Старт опалювального сезону: коли в домівках лучан з’явиться тепло

У Луцьку з 17 жовтня почнуть подавати опалення в багатоповерхові будинки. Аби система теплопостачання запрацювала повністю, потрібно до п’яти днів.

Читайте також: Мобільна валіза: як у селі на Волині надавали адміністративні послуги вдома

Про це Суспільному розповів директор ДКП “Луцьктепло” Іван Скорупський. З його слів, в рамках початку опалювального сезону котельні поступово подають теплоносії в мережу, зокрема найперше до закладів соціальної інфраструктури — медичні та освітні заклади.

Як працюють міські котельні та коли тепло буде в домівках лучан

В одній із котелень Луцька 16 жовтня о 4:00 запустили подачу тепла у мережу, розповів майстер котельні Юрій Бушма.

Старт опалювального сезону: коли в домівках лучан з'явиться тепло
Обладнання на котельні. Суспільне Луцьк

На даній котельні пройшла автоматизація, модернізація, поставили нам нове обладнання. Оператору вже не треба бігати, не треба заглядати у скельця, стежити за полум’ям. Усе ми бачимо тут: температуру води, яка подається на споживача – це 74 градуси Цельсія. – Це відповідає нормам? – Так”, — сказав працівник котельні.

Старт опалювального сезону: коли в домівках лучан з'явиться тепло
Юрій Бушма. Суспільне Луцьк

На території котельні в Луцьку є додаткова твердопаливна котельня, а також генератор, який запускатимуть у випадку перебоїв з електропостачанням. Зі слів Юрія Бушми, потужності генератора у зимовий період вистачить, аби обігріти медзаклад і забезпечити гарячою водою в повному обсязі.

Старт опалювального сезону: коли в домівках лучан з'явиться тепло
Дизельний генератор. Суспільне Луцьк

Як повідомили в пресцентрі “Луцьктепла”, станом на 16:00 запрацювали всі котельні, крім однієї на вулиці Заводській, де стався порив на внутрішньобудинкових трубопроводах.

Опалення вже увімкнули для 33 із 39 дитсадків, 14 із 25 шкіл та 13 із 18 лікарень. Тепло також подали до 13 із 25 інших навчальних закладів. Цього дня опалення з’явилося в луцькому ліцеї № 18, розповів Суспільному директор навчального закладу Сергій Скороход.

З його слів, у школі є ІТП, який автоматично регулює подачу тепла й температуру. У ліцеї навчається 1 277 учнів у дві зміни. Сергій Скороход додав, що стало в кабінетах значно тепліше.

Старт опалювального сезону: коли в домівках лучан з'явиться тепло
Ліцей №18 у Луцьку. Суспільне Луцьк

Керівник “Луцьктепла” Іван Скорупський зазначив, що впродовж попередніх трьох діб у Луцьку фіксували температуру повітря +8° і нижче, тому 16 жовтня відбувся запуск усіх 43 котелень. Тарифи для населення залишаються на рівні встановлених у 2021 році.

Старт опалювального сезону: коли в домівках лучан з'явиться тепло
Іван Скорупський. Суспільне Луцьк