Новини

В Україні продадуть два державних банки: яка причина

В Україні банківська система стабільна та прибуткова. За умови покращення безпекової ситуації вже в 2025-му можуть з’явитись “хороші новини” щодо продажу двох державних банків: Укргазбанку та Сенс Банку.

Читайте також: У дев’яти областях України вночі збивали дрони росіян, але є влучання


Про це в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна”.заявив голова НБУ Андрій Пишний. За його словами, в меморандумі з МВФ зазначено, що пріоритетні для початку приватизації саме ці два державних банки.

“Сподіваюся, що ухвалений парламентом законопроєкт про приватизацію державних банків все ж таки створюватиме додаткові можливості і простір для діалогу з приватними інвесторами. Відповідно до меморандуму з МВФ Сенс Банк та Укргазбанк – це два пріоритетні банки для початку процесу приватизації із залученням консультанта, який дозволить обрати найкращі варіанти. Тому дуже сподіваюся, що 2025 рік принесе хороші новини”, – сказав він.

Пишний зазначив, що проведена НБУ оцінка стійкості підтвердила: усі банки перебувають у “нормативній сітці”. “Ми пройшли, як то кажуть, на м’яких лапах відповідальний етап переходу до нової структури капіталу. Банківська система операційно-прибуткова, нарощує апетит до кредитування. У структурі доходів банків питома вага доходів від кредитування зростає”, – додав голова Нацбанку.

На його думку, зростання кредитного портфеля на 20% на рік разом із операційною стійкістю свідчить, що банківська система дійсно може бути привабливою для інвестування.

Зазначимо, в Україні ще кілька років тому планували знизити присутність держави в банківському секторі. Мав відбутись продаж ПриватБанку. Його планували ще в 2024-му. Однак рішення через війну перенесли.

Крім того, за останні кілька років кількість держбанків навіть зросла: передусім за рахунок націоналізації Сенс Банку (раніше називався Альфа Банк).

Читайте також наші новини у Facebook