Волинь Новини

У Луцьку стартувала реконструкція очисних споруд

У жовтні розпочалися реальні кроки, що стосуються реконструкції одного з найбільш важливих об’єктів Луцької громади – каналізаційно-очисних споруд.

Читайте також: Створили каблучку із Луцьким замком

Про це повідомив міський голова Ігор Поліщук, інформує ВолиньUA.

Для більшості мешканців цей об’єкт залишається маловідомим, але по факту саме очисні споруди забезпечують нормальне функціонування громади і від важливості його роботи залежить комфорт, і якість життя кожного, зазначає мер.

Нагадаємо, що каналізаційно-очисним спорудам Луцька понад 50 років. Об’єкт фактично на межі своїх можливостей, а тому потребує невідкладної реконструкції і тому цей напрям пріоритетний для громади.

«У вересні КП «Луцькводоканал» отримало позитивну експертну оцінку щодо усіх технічних рішень з реконструкції першого етапу очисних споруд. Адже об’єкт досить великий технічно і складний з огляду будівельних робіт. На початку жовтня підприємство розпочало закупівлю основного технологічного обладнання, яке складає майже 80 відсотків вартості проекту. Обладнання специфічне та індивідуальне, деяке виготовлятимуть продовж 9-ти місяців. Тому робимо все, аби на момент початку будівельних робіт, мати все необхідне.

До кінця року КП «Луцькводоканал» має провести всі юридичні аспекти, укласти договори і розпочати роботу. Перший етап буде розділений на чотири черги, аби забезпечити поточну роботу очисних споруд і одночасно подальшу їх реконструкцію. Основні роботи будуть здійснюватися наступного року з настанням сприятливих умов для будівельних робіт.

КП «Луцькводоканал» понад 6 років працювало над тим, щоб розпочати цю реконструкцію. У грудні минулого року ми докорінно змінили підходи до фінансування робіт по очисних спорудах, адже часу зволікати із їх реконструкцією немає. Відтак ми змінили модель фінансування і вже за 9 місяців маємо реальні технічні рішення, старт оформлення дозвільних документів, проводимо оцінку впливу на довкілля, і розпочинаємо всі роботи першого етапу.

Саме зміна моделі фінансування не лише дала поштовх реальному старту проекту, а й показала, що це можна зробити оперативно, якісно і швидко. Окрім цього модель фінансування жодним чином не перекладе вартість реконструкції очисних споруд на кишеню споживачів нашої громади, адже вона здійснюється за підтримки Луцької міської ради», – йдеться у повідомленні.