Новини

 В Україні зросла кількість нелегальних АЗС

На Львівську область припадає 23% нелегальних заправок, ще по 10% – в Одеській та Івано-Франківській областях.

Читайте також:Поблизу кордону з Білоруссю підірвався мотоцикліст

Про це повідомляє Нафтогазова асоціація України.

“В умовах війни легальні оператори нафтогазового ринку стикаються з величезними труднощами. Вони не лише сплачують податки, а й додатково підтримують сили оборони України, що наразі є трендом всього сумлінного бізнесу, – заявив президент НАУ Ярослав Старовойтенко. – Водночас нелегальні гравці ринку продають контрафактне пальне, уникають сплати податків та ігнорують вимоги щодо безпеки як для оточуючих, так і для власних працівників. Це дозволяє їм пропонувати пальне за цінами іноді нижчими за собівартість, що створює недобросовісну конкуренцію та суттєво знижує надходження до бюджету” .

За словами Старовойтенка, така ситуація спотворює ринок, послаблює економіку і зменшує фінансові ресурси, необхідні для підтримки обороноздатності країни.

Нафтогазова Асоціація України звернулась до Кабінету Міністрів, Державної податкової служби та Тимчасової слідчої комісії із закликом провести додаткові перевірки об’єктів, які можуть працювати з порушеннями. Нелегальні АЗС мають або легалізувати свою діяльність, або залишити ринок. Лише так можна збільшити надходження до державного бюджету для фінансування оборонних сил та забезпечити безпеку громадян.

За якими ознаками можна розпізнати нелегальну АЗС

Нелегальні АЗС – це об’єкти роздрібної торгівлі пальним, які мають ознаки роботи із порушенням чинного законодавства України такі як:

АЗС/АГЗП не надає фіскальний чек;
Чек містить інформацію, що каса працює в тестовому режимі;
На АЗС/АГЗП нема кутка споживача з інформацією про власника АЗС, ціни на пальне та документи про якість продукції;
АЗС/АГЗП розташовано з порушенням норм містобудівного законодавства;
На АЗС/АГЗП нема засобів пожежогасіння;
Торгівля паливом здійснюється з автоцистерн, каністр в гаражах тощо.

Читайте також наші новини у Facebook