Важливо Волинь Новини

В Івано-Франківську офіційно завершився Всеукраїнський форум “Ветерани – Шлях додому”

Форум, що відбувся 11-12 жовтня, став важливою подією для обговорення соціальної адаптації та підтримки українських ветеранів.

Читайте також:На Волині запрацювала добровільна новостворена пожежна команда

Він зібрав народних депутатів, представників виконавчої влади, ветеранських організацій, університетів і громадських ініціатив для вироблення комплексного підходу до реабілітації та підтримки ветеранів.

Представницею Волині на форумі стала народна депутатка України Ірина Констанкевич, яка поділилася підсумками події.

 

«Захід був присвячений питанням захисту прав ветеранів, їх медичної та психологічної реабілітації, а також сприянню професійній адаптації. Особливу увагу приділили забезпеченню гідних умов для життя ветеранів, наданню доступу до якісної медичної допомоги та працевлаштуванню», – зазначила нардепка.

 

У межах форуму обговорювались найважливіші питання, зокрема:

 

◾️Права ветеранів: покращення соціального захисту та забезпечення належних умов для життя.

 

◾️Медична та психологічна реабілітація: доступ до якісної медичної допомоги та психологічна підтримка для адаптації після бойових дій.

◾️Соціальна та професійна адаптація: сприяння у працевлаштуванні, розвиток навичок, необхідних для повернення до цивільного життя.

◾️Підтримка сімей загиблих, зниклих безвісти та полонених військовослужбовців: розробка механізмів допомоги родинам, які втратили близьких або потребують додаткової підтримки.

Ірина Констанкевич відзначила необхідність всебічної підтримки кожного ветерана, незалежно від місця проживання чи соціального статусу. Одним із базових елементів цієї підтримки є створення умов для якісної медичної допомоги та психологічної підтримки.

Серед інших важливих тем форуму – розвиток механізмів допомоги для родин, що втратили близьких або потребують додаткової соціальної та психологічної підтримки.

Крім того, в рамках заходу відбувся воркшоп “Освіта – як елемент відновлення ветерана”, де Ірина Мирославівна виступила як модератор.

Воркшоп став платформою для обговорення питань, пов’язаних з:

◾️Освітньою перекваліфікацією;

◾️Самоосвітою;

◾️Соціальною адаптацією ветеранів.

У першій панельній дискусії обговорювали успішні практики  підтримки ветеранів, зокрема ті, які функціонують в університетах.

 

«Серед цих практик є і ветеранська політика нашого Волинського національного університету імені Лесі Українки. Ветеранську політику ВНУ на заході представила Людмила Малімон, декан факультету психології ВНУ»,- зазначила Ірина Констанкевич на сторінці у Фейсбук.

 

Основна мета – виробити рекомендації та рішення, які допоможуть ветеранам у їхньому поверненні до мирного життя.

У другій панельній дискусії учасники обговорювали форми і способи меморіалізації боротьби українського народу та вшанування пам’яті полеглих на рівні держави та громади.

Другий день форуму був присвячений обговоренню глибоких психологічних травм війни та способів їхнього подолання.

Важливим аспектом є залучення громади та соціальних партнерів до реалізації державної політики щодо реабілітації ветеранів, підтримки їх сімей, а також формування спільної стратегії на рівні місцевих громад.

«Кожен ветеран, незалежно від місця проживання чи статусу, заслуговує на гідне ставлення, соціальну захищеність та допомогу», – наголосила Ірина Констанкевич .

 

Підсумки форуму підкреслили необхідність системного підходу до підтримки ветеранів через об’єднання державних і громадських зусиль.

Такі форуми є важливими для налагодження постійного діалогу між різними сторонами, які можуть спільно працювати над вирішенням питань, пов’язаних з адаптацією та реінтеграцією захисників України.

Читайте також наші новини у Facebook