Волинь Новини

Шацьке відділення «Укрпошти» на межі колапсу: люди чекають годинами через відсутність працівників

Вже кілька тижнів шачани не можуть потрапити у відділення «Укрпошти». Аби отримати пенсію чи забрати посилку доводиться раз в тиждень стояти в черзі декілька годин.

Читайте також: Стало відомо, як зміниться мобілізація в Україні та чи буде “економічна бронь”

Журналісти Район.Шацьк дізнавалися, що відбувається.

Проблема полягає в тому, що через кадровий дефіцит відділення у Шацьку працює лише один раз на тиждень, що спричиняє величезні черги та напруженість серед мешканців.

У середу, 9 жовтня, ще з 9:00 біля відділення зібралося близько декілька десятків осіб, більшість з яких чекали на соціальні виплати чи посилки.

Один із місцевих мешканців, Віталій, прийшов отримати пенсію для матері. З 9:00 чоловік стояв у черзі, але о 12:30 досі не зміг отримати гроші. Тоді Віталій не витримав і сів на сходах, не приховуючи сліз від безсилля.

«Я з самого ранку тут. Приїхав за пенсією матері, їй вже 92 роки, вона лежача, але досі стою в черзі», – поділився Віталій.

У відділенні Шацька три вакантні посади: начальник, оператор і ще одна листоноша. Єдина листоноша, яка залишилася, не може впоратися з усіма завданнями. Щоб хоч трохи зменшити напругу, на допомогу надсилають працівників із сусідніх міст – Любомля та Згоран. Втім, вони можуть приїжджати лише раз на тиждень.

«Наразі з Любомля приїхали дві працівниці, і ще одна зі Згоран. Однак ми не можемо закрити всі робочі дні, адже тоді у Любомлі теж буде хаос. Сьогодні, наприклад, ми залишили там вагітну колегу, яка тепер має справлятися з усіма клієнтами відділення», – розповіла Наталія Ступачук, працівниця «Укрпошти» в Любомлі.

Вона також зазначила, що всі працівники працюють без додаткових оплат, оскільки розуміють складність ситуації для пенсіонерів.

«Коли ти працюєш з пенсіонерами, розумієш їхні потреби. Вони чекають виплат, і важко пояснити, чому затримуються пенсії», − зазначає жінка.

До слова, схожа ситуація може виникнути й в інших населених пунктах громади. У Світязі працівниці також написали заяви на звільнення і допрацьовують останні дні. Працівників поки що не знайшли, а це означає, що тут скоро теж виникне проблема із закриттям відділення. Відділення у Пульмі та Мельниках наразі працюють у звичному своєму режимі: три дні на тиждень – у вівторок, четвер і суботу.

Як зазначила Вікторія Лізарова, ще одна працівниця «Укрпошти» в Любомлі, серед основних причин, чому люди не хочуть працювати у відділенні, називають низьку зарплатню. Зарплата начальника відділення складає 10 550 гривень, оператора – 9 500, а листоноші – 7 300 гривень (за 0,8 ставки).

«Окрім зарплатні є й планові завдання, коли злагоджений колектив і всі працюють, то окрім зарплатні можна отримати й премії», – каже Наталія Ступачук.

Попри звернення місцевих жителів на гарячу лінію, питання залишається невирішеним. Навіть якщо шачани масово звертаються зі скаргами, ці запити перенаправляють до Любомля, де працівники не можуть вплинути на кадрові рішення.

«Навіть якщо всі напишуть на гарячу лінію, ці звернення просто спустять до Любомля. А ми вирішити не можемо. Як і не можемо вплинути на заробітну плату. Насправді не хочеться, аби таке відділення зачинили через відсутність працівника», – зазначила Вікторія Лізарова.

У Шацькій селищній раді також знають про проблему. Як повідомила заступниця селищного голови Людмила Єрофєєва, вже направили звернення до керівництва у Володимирі, однак отримали відповідь, що це не входить до їхніх повноважень. Ще одне звернення відправили до Луцька, звідки тепер чекають на відповідь.

Секретар Шацької селищної ради Богдан Тимошук додав, що під час телефонної розмови з керівництвом повідомили про те, що не можуть знайти працівників на такі низькі зарплати.

Попри складну ситуацію, керівництво обіцяє певні покращення для працівників. Зокрема, листоношам планують надати триколісні електровелосипеди, що може полегшити їхню роботу. Проте це питання кадрового забезпечення досі залишається відкритим.

До того часу мешканці Шацька змушені чекати в довгих чергах один раз на тиждень, сподіваючись, що ситуація нарешті зміниться на краще.

Читайте також наші новини у Facebook