Волинь Новини

На Волині судили переселенця, який через інтернет продавав автомати до Ківерців

Ківерцівський районний суд виніс вирок переселенцю з Херсона, який через інтернет почав торгувати зброєю. Він продавав бойові автомати Калашникова: зброю надсилав «Новою поштою» до Ківерців. Суд дав йому рік іспитового терміну. 

Про це йдеться у вироку Ківерцівського районного суду від 9 серпня 2024 року.

Як йдеться в матеріалах справи, уродженець Херсона Юрій Сенченко через мережу інтернет почав продавати автомати Калашникова (АК-74). Влітку 2023 року чоловік розмістив оголошення про продаж зброї на одному з сайтів. До продажу він запропонував АК-74 1987 року випуску. Після переписки з потенційним покупцем та отримання від нього грошового переказу на суму 46,5 тисячі гривень, чоловік загорнув автомат у чорний пакет та приніс до відділення «Нової пошти» у селі Кордон Одеської області. З нього зброя відправилася до покупця у відділення «Нової пошти» в Ківерцях на Волині.

Як виявилося, таким чином оперативну закупку проводили правоохоронці. Надалі експертиза встановила, що проданий автомат був придатним для стрільби.

«Автомат згідно висновку експерта є придатною для стрільби, бойовою нарізною автоматичною вогнепальною зброєю промислового способу виготовлення – автоматом конструкції Калашникова (АК -74) калібру 5,45*39 мм», – йдеться у вироку.

З серпня по грудень 2023 року правоохоронці ще двічі купували зброю в обвинуваченого. Замовлення надходили до Ківерців з відділень «Нової пошти» в Одеській та Львівській областях. Ціна продажу двох наступних автоматів Калашникова складала 46,5 та 49,2 тисячі гривень.

Згодом Юрія Сенченка звинуватили за статтею щодо незаконного зберігання та збуту вогнепальної зброї (ч. 1 ст. 263 КК України).

На суді чоловік свою вину визнав повністю та просив суворо не карати. Сказав, що до вчинення цього правопорушення його підштовхнуло скрутне матеріальне становище, оскільки він є переселенцем та не має постійного стабільного доходу.

Під час розгляду справи у суді зазначили, що обвинувачений умисно зберігав, носив та збував вогнепальну зброю без відповідного дозволу. За це передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років. Однак Феміда вирішила чоловіка сурово не карати.

Вироком від 9 серпня 2024 року Ківерцівський районний суд визнав Юрія Сенченка винним у незаконному продажі зброї та присудив йому чотири роки позбавлення волі. Водночас це покарання замінили на один рік іспитового терміну. Також з чоловіка стягнуть понад шість тисяч гривень за проведення судової балістичної експертизи зброї.

За вироком суду автомати Калашникова, які після «покупки» перебували в камері зберігання зброї поліцейського відділку в Ківерцях, конфіскують у власність держави.

Читайте також наші новини у Facebook