Волинь Новини

Волинянина засудили на 10 років тюрми за смертельне ДТП

На Волині дві сім’ї зазнали непоправної втрати, коли їхні сини-підлітки загинули в аварії внаслідок зіткнення мотоцикла з автомобілем «Мерседес». Трагедія сталася ще у 2018 році на трасі Любешів-Велика Глуша. Суд визнав водія автівки винним і призначив максимальний термін покарання – 10 років ув’язнення, але він досі залишається на волі.

Читайте також: На Волині автомобіль загорівся посеред дороги

Про це повідомляє ІА Волинські новини з посиланням на сюжет ТРК «Аверс».

Увечері напередодні аварії син не повідомляв, що має десь їхати. Близько першої ночі батько виявив, що парубка в кімнаті не було. Він із товаришем сіли на мотоцикл та поїхали на зустріч із друзями. Уже по дорозі назад їм довелося стати, щоб поремонтувати двоколісного. Коли поверталися, то Mercedes вилетів на зустріч. Зіткнення відбулося вже на смузі руху мотоцикла.

Хлопці отримали тяжкі тілесні ушкодження: відкриті та закриті травми тулуба, живота, шиї, кінцівок і голови. На них не було цілого місця, бо були поламані кістки і пошкоджені внутрішні органи. Одному молодику повністю понівечило обличчя. Обоє померли від больового шоку. За словами представника потерпілих, один із жертв, Павло, лежав за 30 метрів від місця удару.

Водій «Мерседеса» стверджував, що виїхав на зустрічну смугу, бо об’їжджав щось, що не розгледів у темряві. Наявність цього предмету не підтвердили при експертизі. Потім з’явилася версія, що це міг бути собака. А сам чоловік після удару нічого не пам’ятав.

В апеляції адвокати обвинуваченого наполягали: наслідки аварії могли бути іншими, якби хлопці змогли зманеврувати. Мовляв, не досліджено їхній досвід керування та водій двоколісного, ймовірно, був напідпитку.

 

 

«Необхідно з’ясувати, що сталося в цьому випадку, оскільки орган досудового розслідування відмовився це робити належним чином», – твердив захисник Сергій Полячук.

 

 

Своє незадоволення поведінкою водія автомобіля висловив представник сімей загиблих Олександр Лавренчук:

 

 

«Обвинувачений щиро кається, визнає свою вину. Але, мовляв, (потерпілий) Хвесик виявляється був п’яним, він винен у тому, що загинув і що сталася ДТП. Була нібито якась собака, яку ніхто не знайшов, на абсолютно рівній ділянці дороги, без ям та перешкод. Не пам’ятає моменту зіткнення, але він цілком свідомо набирав якусь людину, яка приїздила на місце ДТП і забрала його в Луцьк».

 

 

Про підозру водію оголосили тільки через два роки після аварії. А на слідчі експерименти адвокати обвинуваченого відмовлися з’являтись, бо там, на їх переконання, були порушення. Крім того, ні моральну шкоду, ні матеріальну обвинувачений не компенсував, вибачень від нього не було.

 

 

«Потерпілі Хвесики заявили цивільний позов – усього 30 тисяч гривень за мотоцикл. Але жоден із позовів у суді першої інстанції не був визнаний з боку обвинуваченого. І ми говоримо про щире каяття?» – зауважив Олександр Лавренчук.

 

 

Ні на поховання хлопців, ні на пам’ятники водій «Мерседаса» не витратив жодної копійки, проти всього заперечував. Зважаючи на поведінку чоловіка, прокурор Олександр Ліпко переконував суддів, що покарання першої інстанції є виправданим та справедливим.

Апеляційний суд присудив водію компенсувати витрати на адвокатів сім’ям загиблих, а також призначив новий розгляд суду першої інстанції щодо цивільного позову про компенсацію матеріальної шкоди.

В іншій частині вирок залишили без змін – чоловік все-таки має відбути 10 років позбавлення волі.

Читайте також наші новини у Facebook