Важливо Волинь Новини

“Ветеранська політика має бути пріоритетом для держави уже зараз”, – Ірина Констанкевич про пленарний тиждень Верховної Ради.

Під час пленарного тижня, народна депутатка поділилася останніми напрацюваннями, де було виділено 500 мільярдів гривень для ЗСУ. Парламентарка наголосила на необхідності реалізації ветеранської політики та її фінансового забезпечення у бюджеті 2025.

Читайте також:Щомісяця через рекрутингові центри мобілізують 6 500 добровольців

“Підтримка армії беззаперечна, але урізання бюджету для ветеранів — це неприпустимо.”

Вона підкреслила, що можливе скорочення фінансування для ветеранів у 2025 році, суперечить основним принципам соціального захисту тих, хто віддав життя і здоров’я за Україну.

Окрім того, Ірина Констанкевич критично висловилася щодо законопроєкту про бюджет на наступний рік, який, на її думку, не забезпечує достатньої підтримки ветеранів та членів їхніх сімей.

За бюджетними програмами Міністерства у справах ветеранів України на 2025 рік передбачені видатки в обсязі 5 783,1 млн грн (2024 рік — 13 554,2 млн грн.), що на 7,8 млрд грн. або на 57,3 % менше за 2024 р. Суттєве зменшення видатків відбулося за наступними напрямками на: – забезпечення діяльності фахівців із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб та окремі заходи з підтримки осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України — 2 928 млн грн (2024 – 3 845,5 млн грн) — майже на 1 млрд менше минулого року; – заходи з ментальної, спортивної, фізичної, психологічної реабілітації та професійної адаптації — 1 690,8 млн грн. (2024 – 2 588,2 млн грн) — майже на 0,9 млрд грн менше минулого року; Субвенції на забезпечення житлом на 2025 рік не передбачено зовсім.
У минулих 2023 та 2024 роках на субвенції виділялося 5,9 та 5,7 млрд грн, це дозволило компенсувати за ці 2 роки понад 5 тисячам осіб вартість належних для отримання жилих приміщень.

Ірина Мирославівна зазначила, що прийняті зміни не враховують реальні потреби людей, які повертаються з фронту. Тому, необхідні суттєві зміни у підтримці ветеранів, зокрема щодо медичних гарантій, реабілітації, вирішення соціальних та економічних проблем.

Ветеранська політика завжди була і залишається пріоритетом у діяльності Ірини Констанкевич.Нардепка переконана, що лише завдяки спільній роботі громади, держави та ветеранських спільнот, можна створити єдину державну програму підтримки ветеранів, яка матиме належне фінансове забезпечення.

Таким чином, Ірина Констанкевич продовжує активно працювати над удосконаленням ветеранської політики, критикуючи скорочення бюджетних коштів та закликаючи надати більшої уваги потребам тих, хто захищав і продовжує захищати Україну.

Основні питання, над якими працює Ірина Констанкевич у рамках ветеранської політики, включають: реабілітацію ветеранів, зокрема доступні медичні послуги; соціальну підтримку дітей та родин ветеранів; забезпечення безкоштовного харчування у школах для дітей ветеранів; створення ветеранських просторів та запровадження помічників ветеранів; працевлаштування та економічну спроможність учасників бойових дій.

«Саме від ефективної ветеранської політики залежить, якою буде Україна як демократична держава після завершення війни», – наголошує депутатка.

Читайте також наші новини у Facebook