Волинь Новини

У річці неподалік Волині селяни знайшли довбанку XIV-XV століття

На березі річки Ствига поблизу села Глинне Рівненської області місцеві жителі знайшли човен-довбанку довжиною до чотирьох метрів. Він виготовлений із сосни. Знахідка, ймовірно, датується періодом XIV-XV століття.

Читайте також: Волинь затопило після зливи

Про це Суспільному розповів вчитель історії Глиннівського ліцею, краєзнавець Іван Скаковець.

За його словами, довбанку знайшли троє жителів села Глинне: Микола та Петро Лощиць і Максим Хомич. Човен помітили через низький рівень води у Ствизі:

“Чоловіки побачили колоду, схожу на човен. Він був занурений у річковий пісок і до цього часу перебував у воді, а зараз водойма обміліла. Вони його розкопали, зрозуміли, що це археологічна знахідка, і тоді відразу зателефонували мені, як вчителю історії та краєзнавцю”.

У річні на Рівненщині селяни знайшли довбанку 14-15 століття
Підняття довбанки із річки Ствига . Іван Скаковець

Іван Скаковець додав, що соснова довбанка має довжину до чотирьох метрів. Ширина – 60 сантиметрів. З одного кінця човна присутні природні пошкодження:

“Я зв’язався з київським археологом Андрієм Петраускасом. Він повідомив, що це досить рідкісна знахідка. Візуально він оцінив, що човен, ймовірно, виготовлений не пізніше XIV-XV століття й досить добре зберігся. Для точного датування я візьму зразок зрізу деревини й відправлю у столицю для аналізу”.

У річні на Рівненщині селяни знайшли довбанку 14-15 століття
Човен-довбанка, знайдений у річці Ствига на Рівненщині. Іван Скаковець

Аби човен не розсохся, його помістили у ставок місцевого жителя. Іван Скаковець додав, що описано знахідку. Також краєзнавець повідомив, що найімовірніше човен передадуть на консервацію музею в Олевську, де вже є подібний експонат.

Читайте також наші новини у Facebook