Волинь Новини

Волинська облрала відправила на доопрацювання план формування освітньої мережі

Волинська обласна рада відмовилася підтримати проєкт рішення про формування освітньої мережі і відправила його на доопрацювання.

Читайте також: У Луцьку муніципали покарали любителів паркуватися на газонах (Фото)

Навколо прийняття цього рішення на сесії виникла предметна дискусія. На запитання депутатів відповідала заступниця начальника управління освіти і науки ОВА Наталія Даньків, – пише ВолиньUA.

Законом України «Про повну загальну середню освіту» передбачено, що у вересні 2024 року в державі має бути сформована мережа закладів старшої профільної школи академічного, а також професійного спрямування, яка повинна запрацювати з 1 вересня 2027 року.

З урахуванням рішень сільських, селищних та міських рад в області запропоновано утворити 120 закладів старшої профільної освіти, з них: 93 академічних ліцеї та 27 професійних коледжів. З 54 територіальних громад у 13-ти академічні ліцеї створювати не планують.

Своєю чергою перший заступник голови обласної ради Юрій Поліщук зауважив, що до розгляду цього питання потрібно підходити дуже ретельно, адже саме обласна рада відповідатиме за профільну освіту.

«До цього плану є дуже багато питань. Значна кількість громад взагалі не матиме академічних ліцеїв, у той же час невеликі сільські громади заявили про утворення двох закладів такого типу. Не зовсім зрозумілою є ситуація і з нашими обласними ліцеями. Тобто, управління не належним чином опрацювало усі норми, тому я вважаю, що питання варто відкласти і доопрацювати», – наголосив він.

Голова обласної ради Григорій Недопад запропонував винести проєкт створення мережі на обговорення в рамках координаційної ради органів місцевого самоврядування, де буде можливість почути позицію усіх голів громад щодо забезпечення профільної освіти на очолюваних ними територіях. Тож ухвалення цього питання депутати відклали до глибшого вивчення та узгодження усіма зацікавленими сторонами.

Читайте також наші новини у Facebook