Волинь Новини

«Тепер нам можна все»: волинська журналістка відсвяткувала 18 річницю шлюбу і розповіла секрет щасливого подружжя

Головна редакторка сайту «Сім’я і дім» Інна Семенюк відсвяткувала 18 річницю одруження зі своїм чоловіком Андрієм.

Читайте також: Бібліотеку імені Олени Пчілки у Луцьку перейменували: деталі

Таку дату в народі називають «бірюзовим» весіллям.

Для Район.Життя Інна розповіла, яких українських традицій дотримувалися на святкуванні весілля 18 років тому та поділилася власним рецептом довгого, вдалого і щасливого подружнього життя.

«Наш шлюб досяг повноліття, тепер нам можна все», – жартує вона.

Жінка згадує, що, за традицією, напередодні святкування вона вішала свою білу сукню на вікно – щоб була гарна, сонячна погода.

Не обійшлося й без короваїв – обов’язкового атрибута українського весілля. Господині їх випікали, прикрашали зверху «косичками», «шишечками», квітками, калиною та навіть виліпленими з тіста лелеками.

Під час святкування молодята дотрималися і ще одної, вже світської, весільної традиції – після реєстрації шлюбу випускали в небо білих голубів. Їх спеціально привезли у рибацькій сітці, а ввечері вони вже прилетіли додому.

Голуби є символом миру, любові та відданості своєму дому, бо вони, як і лебеді, зберігають свій союз на все життя.

З РАЦСу чоловік виносив Інну на руках.

«Все, як у книжці пише», – сміється вона.

Журналістка каже, що 18 років шлюбу – водночас і дуже багато, але ще так мало, бо її бабуся і дідусь у шлюбі вже більш як 60 років.

«Тому нам є у кого повчитися!», – посміхається жінка.

Пригадує, що на весіллі, коли молодят вітав дідусь, він сказав дуже важливі напутні слова, які вони з чоловіком запам’ятали надовго.

«Якщо стався конфлікт (а сваряться усі, не буває сімей, де не буває конфліктів), його треба вирішити до того, як лягати в ліжко. Посварилися, все з’ясували та помирилися. Не відкладати образи на завтра, на потім, у довгу шухляду. Бо з часом уже, може, і не пам’ятаєш, за що саме образився, але ту образу у собі носиш – і це каміння, яке завжди у тебе лежить на плечах», – переконана вона.

Інна Семенюк зараз здобуває освіту психолога у Волинському національному університеті і вже з психологічного боку зрозуміла, про яку важливу річ тоді говорив дідусь. Адже головне у сім’ї – налагодити комунікацію, відверто говорити про свої болі і потреби, говорити і чути партнера.

«Без цього ніяк. Без цього більшість шлюбів руйнується на першому році спільного життя, а потім вцілілі тріщать по швах після народження дітей», – каже редакторка «Сім’ї і дому».

 

На її думку, шлюб тримається у першу чергу на спільних цінностях і цілях.

А також важливими питаннями, які потрібно вирішувати спільно, є фінанси, побут, діти, справедливий розподіл ролей та обов’язків, спільні плани на майбутнє, спільний пошук виходу із проблемних ситуацій. Довіра і свобода бути собою. Не менш важливий відпочинок разом.

«Подорожі, поїздки, прогулянки – байдуже куди і як надовго, головне разом і щоб обом було цікаво. Можна без дітей. І іноді треба! Ми з чоловіком обоє фанати відпочинку типу: «Збирайся, післязавтра їдемо». І діти у нас теж такі – завжди «за» мандрівки», – розповідає Інна Семенюк.

А ще, каже, просто турбота один про одного, ніжність, щоденні маленькі приємності.

«Підтримувати і відчувати підтримку. Тихенько зібратися на роботу, щоб не розбудити, приготувати ранкову каву, зірвати і принести жменю ягід… Усвідомлювати і відчувати вдячність. І це все разом – це про кохання. Бо шлюб тримається як на великих подвигах, так і на непомітних щоденних дрібницях. 18 років – це ще так мало. Нехай буде ще і ще!», – поділилася волинська журналістка.

Район.Життя щиро вітає пару із «бірюзовим» весіллям, зичить здоров’я, достатку, миру в домі та Україні!