Волинь Новини

Затримали ексзаступницю голови Волинської ОВА, яку підозрюють у переправленні ухилянтів за кордон

Ексзаступницю голови Волинської ОВА та сім її спільників викрили на незаконному переправленні військовозобовʼязаних чоловіків через кордон.

Читайте також: У районі на Волині оголошена жалоба

Про це 11 вересня повідомили в Офісі генерального прокурора.

За матеріалами правоохоронців, колишня заступниця голови Волинської обласної військової адміністрації під час перебування на посаді налагодила механізм виїзду чоловіків за кордон під виглядом водіїв-перевізників гуманітарних вантажів. Вартість послуги становила до 5 тисяч американських доларів з однієї людини.

За версією слідства, для реалізації своїх дій жінка залучила директора місцевого благодійного фонду, який влаштовував військовозобов’язаних водіями міжнародних рейсів. У такий спосіб персональні дані військовозобов’язаних вносили до інформаційної системи “Шлях”, що дозволяло їм виїхати за кордон як “волонтерам”.

Для пошуку потенційних клієнтів та передачі грошей жінка залучила ще сімох спільників, вважають співробітники СБУ, які задокументували злочинні дії учасників оборудки та затримали організаторку. Під час обшуків у помешканнях знайшли мобільні телефони та ноутбуки із доказами.

Наразі ексчиновниці та її спільникам повідомили про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 255 “Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній”;
  • ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 114-1 “Перешкоджання законній діяльності ЗСУ, вчинене групою осіб за попередньою змовою”;
  • ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 332 “Незаконне переправлення осіб через державний кордон України, вчинене злочинною організацією”.

Зараз експосадовиця перебуває під вартою. Їй та спільникам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Як розповіла Суспільному керівниця управління інформаційної та внутрішньої політики обласної державної адміністрації Карина Мариневич, ексзаступниця голови Мирослава Якимчук звільнена 4 вересня 2024 року за згодою сторін.

Читайте також наші новини у Facebook