Волинь Новини

Управління освіти і науки Волинської ОДА купує шкільних автобусів на понад 26 мільйонів гривень

Управління освіти і науки Волинської обласної державної адміністрації замовило вісім шкільних автобусів за 26,7 мільйона гривень. Підряд на постачання отримала фірма «Бас Мотор», яка раніше була дистриб’ютором автомобільної корпорації «Богдан», – пише Сила правди.

Читайте також: Лікарка не зважила, що пацієнтку двічі кесарили: на Волині рідні померлої породіллі сьомий рік шукають справедливості

Інформація про закупівлю розміщена в системі публічних закупівель «Prozorro».

Очікувана вартість придбання шкільних автобусів складала 27,2 мільйона гривень. Управління освіти і науки Волинської ОДА провело їх закупівлю за процедурою запиту ціни у постачальників. В результаті у закупівлі взяли участь два підприємства – товариство з обмеженою відповідальністю «Бас Мотор» та приватне акціонерне товариство «Ісузу-Атаман Україна». Цінова пропозиція ПрАТ «Ісузу-Атаман Україна» становила 27,2 мільйона гривень. Пропозиція ТОВ «Бас Мотор» складала 26,7 мільйона гривень, з ним і вирішили укласти угоду. Договір підписали 28 серпня 2024-го.

За договором «Бас Мотор» повинен поставити вісім шкільних автобусів «Богдан» моделі А22412. Вартість придбання одного автобусу складе 3,34 мільйона гривень (з ПДВ).

У вимогах покупця зазначається, що транспорт повинен бути новим, виготовленим 2024 року, та з повним пакетом необхідних документів. Автобуси мають бути з гарантією на два роки або розраховані на 100 тисяч кілометрів пробігу. Транспортні засоби повинні бути жовтого кольору з написами по обидва боки «Шкільний автобус». Кількість місць для школярів в кожному – від 26. Робоче місце водія повинно бути обладнане звуковою сигналізацією «Прошу зупинитись».

За умовами договору підрядник повинен доставити автобуси бренду «Богдан» до 30 вересня цього року. Їх купівлю профінансують за рахунок коштів місцевого бюджету у розмірі 6,19 мільйона гривень, а також за рахунок субвенції з державного бюджету у сумі 20,54 мільйона гривень. Транспорт розподілять по наступним громадам: Дубечненська сільська рада, Зимнівська сільська рада, Головненська селищна рада, Любешівська селищна рада, Турійська селищна рада та Шацька селищна рада, а також Камінь-Каширська і Ківерцівська міськради.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Бас Мотор» зареєстроване у Києві і працює з 2011 року. Основний вид діяльності – виробництво автотранспортних засобів. Офіційний керівник і власник – Олег Міщенко.

Підприємство вказувалося дистриб’ютором транспорту бренду «Богдан» автомобільної корпорації «Богдан». Одне з основних підприємств корпорації – ПрАТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс» – має виробничі потужності у Луцьку на вул. Рівненській, 42. У липні 2021 року за постановою Господарського суду Дніпропетровської області «Богдан Моторс» визнали банкрутом і розпочали процедуру його ліквідації. Наразі в межах справи про банкрутство майно автовиробника у Луцьку виставляють на продаж. Водночас ТОВ «Бас Мотор» бере участь в аукціонах з продажу рухомого майна – автобусів бренду «Богдан». До прикладу, у вересні цього року підприємство виграло аукціон на купівлю автобусу моделі А22112 за 701,8 тисячі гривень (без ПДВ).

ТОВ «Бас Мотор» постачатиме також шкільні автобуси «Богдан» за контрактом від серпня цього року з Департаментом освіти і науки Житомирської обласної державної адміністрації.

Конкурент «Бас Мотор» на торгах – ПрАТ «Ісузу-Атаман Україна» – існує вже 18 років і теж зареєстроване у Києві. Основний вид діяльності – торгівля автомобілями та легковими автотранспортними засобами. За даними аналітичної платформи YouControl, 100% акцій підприємства належать ТОВ «Комтранскомплект», найбільшими частками якого володіють Олександр Дорош (24,80%), Кирило Лесік (16,88%) та Віктор Коваленко (10,84%). Олександр Дорош також є бенефіціаром АТ «Черкаський автобус».

Раніше «Силі правди» в управлінні освіти та науки Волинської ОДА повідомляли, що з початку повномасштабної війни з волинських шкіл було вилучено кілька десятків автобусів на потреби Збройних сил України, тож закупівля нових автобусів наразі є необхідною.

Читайте також наші новини у Facebook