Волинь Новини

Суд над засновником БФ “Добра справа” в Луцьку: провели почеркознавчу експертизу

У Луцькому міськрайонному суді 4 вересня допитували експерта, який свідчив у справі щодо обвинувачення засновника благодійного фонду “Добра справа” Андрія Лінника. Йому інкримінують службове підроблення документів і незаконне переправлення до Європи 78 військовозобов’язаних чоловіків.

Читайте також: Без скальпеля: у лікарні на Волині проводять пластику кили стравоходу

Про це Суспільному розповів прокурор Ігор Москаль.

Судовий експерт Іван Романюк робив почеркознавчу експертизу на належність підписів документів, за якими військовозобов’язані їхали за кордон, обвинуваченому Андрію Ліннику. З його слів, дослідження проведені за документами з вільними, умовно вільними та експериментальними зразками.

Суд над засновником БФ "Добра справа" в Луцьку: провели почеркознавчу експертизу
Слухання експерта Івана Романюка. Суспільне Луцьк

“Тобто весь той спектр порівняльного матеріалу, який вимагає методика проведення почеркознавчої експертизи. Встановлена сукупна кількість ознак, по яких було зроблено ймовірно-позитивний висновок. Я ніде не зазначив “категорична форма висновку”. Я зазначив “ймовірна форма висновку”, — сказав експерт.

Суд над засновником БФ "Добра справа" в Луцьку: провели почеркознавчу експертизу
Іван Романюк . Суспільне Луцьк

Обвинувачений Андрій Лінник та його захисник не коментують журналістам хід розгляду справи.

Суд над засновником БФ "Добра справа" в Луцьку: провели почеркознавчу експертизу
Андрій Лінник (ліворуч) із адвокатом. Суспільне Луцьк

Зі слів прокурора Ігоря Москаля, висновок експерта стосується 20 заяв щодо понад 70 осіб. Він зазначив, що на думку сторони обвинувачення висновок підтверджує факт підписання обвинуваченим заяв із проханням про бронювання конкретних військовозобов’язаних для надання дозволу виїхати за кордон.

Суд над засновником БФ "Добра справа" в Луцьку: провели почеркознавчу експертизу
Ігор Москаль. Суспільне Луцьк

“Ці заяви просто скеровувались до Волинської ОВА, на підставі яких приймалися накази про бронювання з подальшим внесенням відомостей у систему “Шлях”, які давали підстави виїжджати відповідним особам за кордон”, — сказав прокурор.

За інкримінованими статтями Кримінального кодексу України волинянину Андрію Ліннику загрожує до семи років позбавлення волі. Суддя Анатолій Марчук зазначив, що розгляд справи продовжать 23 вересня: будуть допитувати обвинуваченого.

Суд над засновником БФ "Добра справа" в Луцьку: провели почеркознавчу експертизу
Анатолій Марчук. Суспільне Луцьк

Що відомо про суд над засновником БФ у Луцьку щодо виїзду чоловіків за кордон

У серпні 2023 року в Луцьку затримали трьох волинян, яким оголосили підозру в переправленні військовозобов’язаних за кордон. Серед затриманих — директор волинської філії одного зі всеукраїнських благодійних фондів. За даними слідства, обвинувачені брали за свої послуги з військовозобов’язаних підозрювані брали по 5,5 тисяч доларів США.

Суд у справі триває з осені 2023 року.

Раніше Суспільному прокурор Ігор Москаль розповів, що за аналогічним обвинуваченням директор благодійного фонду “Добра справа” Юрій Слива визнав свою провину в незаконному переправленні 238-ми осіб через держкордон.

Читайте також наші новини у Facebook