Новини

Троє людей померли: в Києві зафіксували 17 випадків гарячки Західного Нілу

У Києві на лікуванні перебувають 17 осіб із підтвердженим діагнозом гарячка Західного Нілу, повідомила 30 серпня директор Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

Читайте також:Перевізник з Волині під виглядом водіїв дав чоловікам виїхати за кордон 71 раз

За її словами, серед хворих — 10 чоловіків і 7 жінок (жителі різних районів столиці, двоє з них — жителі Київщини та Черкащини). Трьох пацієнтів медикам урятувати не вдалося через важке ускладнення гарячки — менінгоенцефаліт, сказала Гінзбург.

Згідно з інформацією медиків-інфекціоністів, в Україні вірус гарячки Західного Нілу віднесено до I групи особливо небезпечних і за міжнародними стандартами ВООЗ належить до IV групи ризику. За своєю будовою вірус подібний до інших вірусів, що спричиняють енцефаліти, і вірусу гарячки Денге.

За словами Гінзбург — для того, щоб мінімізувати ризики саме гарячки Західного Нілу, українцям потрібно у своїх оселях встановлювати москітні сітки на вікнах, використовувати репеленти, а під час прогулянок на природу одягатися в одяг, що максимально прикриває тіло.

Як кажуть медики, головним джерелом і резервуаром гарячки Західного Нілу в природі є птахи (переважно перелітні), у крові яких високі концентрації вірусу циркулюють терміном від 14 до 200 днів. Переносники захворювання — певні види комарів, які інфікуються під час харчування кров’ю, а потім з укусами можуть інфікувати тварину або людину. Вкрай рідко у людей можливе контактне зараження кров’ю хворих тварин.

Хвороба починається гостро — з ознобу і швидкого підвищення температури тіла, що супроводжується симптомами інтоксикації. Гарячковий період триває від 2 до 6 днів. Загалом клінічний перебіг хвороби сприятливий. У важких формах може розвиватися менінгіт або енцефаліт, підсумували медики.

Читайте також наші новини у Facebook