Волинь Новини

У Луцьку відбулась серпнева конференція освітян

Педагогічні працівники Луцької громади зібрались сьогодні на традиційну серпневу конференцію “Освіта Луцької МТГ під час війни: вектори якості та безпеки”, аби обговорити ключові питання розвитку галузі та виокремити пріоритетні напрямки роботи у новому навчальному році. За словами директора департаменту освіти Віталія Бондара, усі без винятку заклади готові до нового навчального року та опалювального сезону і повинні стати територією безпеки для всіх учасників освітнього процесу.

Читайте також: Волинська громада попрощалась із загиблим Героєм Ігорем Белінським

Про це повідомляють на сайті Луцькради.

“Системний динамічний розвиток освіти та її вдосконалення для забезпечення права кожного на якісну освіту. Це завдання № 1 для нас усіх”, – зазначив він, звертаючись до керівників навчальних та виховних закладів освіти нашої громади.

У новому навчальному році для дошкільнят та учнів 1-7 класів впроваджують курс “Уроки щастя”, де дітей вчитимуть, як турбуватись про власне ментальне здоров’я і добробут оточення. Предмет не буде обов’язковим і його не вивчатимуть окремо. Курс міститиме чотири рівні для різних вікових груп учнів і буде доповнений “українським контекстом” та культурою. Ціль курсу – розвивати фізичні, психічні, соціальні, академічні та емоційні навички дітей та допомагати їм боротись зі стресом, розвивати психологічну стійкість.

Також у 16 закладах загальної середньої освіти Луцької громади запрацюють офіцери безпеки. Надалі вони будуть закріплені за кожною школою, а їхнє завдання – слідкувати за безпекою учнів, спілкуватися з екстреними службами.

Віталій Бондар повідомив, що у 2025-му році в Україні не будуть проводити підсумкової атестації для учнів 4 та 9 класів. Пілотний тест для школярів, які завершать 4 клас, проведуть у у 2025-му році, а для дев’ятикласників у 2026-му.

Із 1 вересня дошкільною освітою в нашій громаді охоплять 9325 дітей, які здобуватимуть її у 423 групах. Після зробленого капітального ремонту у ЗДО № 44 відкриють ще одну вікову групу.

Позитивно вирішується питання щодо здобуття дошкільної освіти дітьми з особливими освітніми потребами, надання якісних психолого-педагогічних послуг. У минулому навчальному році у 27-ми інклюзивних групах виховувалось 70 дітей. У цих групах створено належні умови для розвитку кожної дитини та проведення корекційної роботи. Супровід виховання таких дітей у групах здійснювали 25 асистентів вихователя.

Позитивні зміни відбулись в організації харчування дітей дошкільного віку. У цьому році вартість харчування збільшено на 5 грн, що становить 55 грн у групах для дітей віком від 4-х до 6-7-ми років, для дітей віком до 4-х років – 45 грн. Відсотковий еквівалент батьківської плати за харчування залишився без змін: 30 % кошти міського бюджету, 70 % – кошти батьків.

У минулому навчальному році у школах громади навчалось 31452 учні, яких навчали 2587 педагогів. Інклюзивною освітою було охоплено 224 учні.

У новому навчальному році заплановано створити 122 перших класи. Вперше за парти сядуть майже 3780 учнів. Перший урок новому навчальному році присвятять вшануванню пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави.

“Варто зауважити, що основним джерелом фінансування освітньої галузі є кошти міського бюджету. В минулому навчальному році загальний бюджет в освіті склав понад 1,8 млрд грн, з яких більше 1,1 млрд – це кошти міського бюджету. Найбільшу питому вагу становлять видатки на оплату праці. Також, в першу чергу, фінансуванню підлягають захищені статті видатків: закупівля продуктів харчування, оплата комунальних послуг та енергоносіїв.

Участь у роботі конференції взяла заступник Луцького міського голови Ірина Чебелюк. Вона звернула увагу присутніх керівників навчальних закладів на кілька пріоритетних речей.

“Незабаром розпочнемо новий навчальний рік, який, судячи з тих обставин, в яких ми живемо, точно принесе нам не одні сюрпризи і випробування. Варто зосередитись на безпековій ситуації. Усі укриття освітніх закладів перед початком навчального року ще раз необхідно перевірити. Особливу увагу приділіть роботі в період відсутності там дітей. Проводьте роботу з технічним персоналом, які чергують в укриттях, тому що ми з вами та опора, яку шукатимуть люди в разі тривоги в позаурочний час. Якщо з понеділка буде якась масова тривога, то люди будуть йти в укриття навчальних закладів. Перевірте ще раз роботу генераторів, забезпечте технічну воду, а ми закупимо питну. Дбаймо про наших дітей та їх безпеку, щоб максимально знизити ті ризики, які можуть виникати”, – зазначила Ірина Чебелюк.

     

Читайте також наші новини у Facebook