Новини

Зеленський показав роботу “Паляниці” та розповів, скільки ракет і КАБів вже випустила Росія

З початку повномасштабної війни Росія випустила по Україні близько 10 тисяч ракет різних типів і більш ніж 33 тисячі керованих авіабомб (КАБів). Українська влада показала українську розробку далекобійної зброї “Паляниця”.

Читайте також: Польща підняла авіацію через ракетний удар РФ по Україні

Про це вранці 25 серпня заявив президент України Володимир Зеленський.

“Зупинити атаки на наші міста можна ударами по носіях цього озброєння – російських літаках на військових аеродромах”, — додав він.

Але західні партнери досі не дозволили застосовувати їхнє озброєння для віддалених ударів по РФ, Тому Україна оголосила грантову програму серед українських розробників ракет, ідеться у відео Зеленського. Держава інвестувала в приватні конструкторські бюро.

Що відомо про українську далекобійну “Паляницю”

Зеленський нагадав, що напередодні, 24 серпня, відбулося перше бойове застосування української далекобійної ракети-дрона “Паляниця”. За його словами, ЗСУ застосували її успішно.

Розробка “Паляниці” майже повністю засекречена. Відомо, що вона дістає близько 20 російських військових аеродромів. Її розробили за 1,5 року. “Паляницю” запускають з наземної платформи. Двигун — турбореактивний. Вартість значно дешевша за аналоги, її удосконалення триває.

Завдання “Паляниці” — захистити українське цивільне населення, знищивши потенціал ударів армії РФ. І зробити це на території Росії.

“Ракет-дронів ставатиме більше, як стало більше наших далекобійних ударних дронів, результати яких ми бачимо майже щодня”, — доповнив Зеленський.

На День Незалежності України 24 серпня Зеленський під час спільної пресконференції з прем’єркою Литви Інгрідою Шимоніте та президентом Польщі Анджеєм Дудою вже згадував, що в Україні працюють над розробкою нових вітчизняних далекобійних ракет. Він також розповідав, що Україна вперше застосувала проти армії РФ нову ракету-дрон “Паляниця”. За словами міністра стратегічної промисловості Олександра Камишина, ракетою було вражено військовий об’єкт росіян на тимчасово окупованій території.

Читайте також наші новини у Facebook