Новини

Зеленський підписав закон про заборону релігійних організацій, повʼязаних з Росією

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає заборону діяльності в Україні релігійних організацій, пов’язаних з Росією.

Читайте також:Чорна звістка: на фронті поліг воїн з Волині

Про це йдеться у картці закону.

Закон має унеможливити діяльність церков, які керуються державою, що здійснює агресію проти України, тобто Росією. Зокрема, мова про Українську православну церкву Московського патріархату.

Релігійні організації, які підозрюють у співпраці з Російською православною церквою, перевірятиме відповідна експертна комісія. Її має створити Державна служба України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС). Якщо комісія зафіксує порушення, ДЕСС видасть припис церкві на виправлення ситуації.

Після цього має відбутися суд, який вирішить, чи забороняти релігійну організацію. При цьому під релігійною організацією мається на увазі не вся УПЦ МП, а окремі юридичні особи, які її представляють. Це означає, що кожну парафію чи єпархію будуть забороняти окремо.

Закон набирає чинності через 30 днів з дня його опублікування. При цьому громади УПЦ МП матимуть 9 місяців на те, щоб розірвати звʼязки з РПЦ.

 

Читайте також наші новини у Facebook