Волинь Новини

У Луцьку врятували дівчину, яка після купання у водоймі захворіла на лептоспіроз

14-річна Софія із села Бірки Камінь-Каширського району після купання у місцевій водоймі потрапила у реанімацію. У дівчини діагностували інфекційний лептоспіроз.

Читайте також: Лучанок запрошують на навчання у Школу захисту особистих кордонів

Нині стан школярки покращився і вона готується до виписки, повідомили 22 серпня на сторінці Волинського обласного медоб’єднання захисту материнства і дитинства.

Розпочалася хвороба після купання у каналі у селі Бірки. Зі слів матері дівчини, 22 липня ввечері у Софії піднялася висока температура, потім з’явилися симптоми кишкової інфекції. Стан дитини стрімко погіршувався, її госпіталізували в реанімацію Любешівської багатопрофільної лікарні. Згодом пацієнту швидкою доправили до Луцька.

Дівчина провела два тижні у реанімації Волинської обласної дитячої клінічної лікарні. Як розповів завідувач реанімаційного відділення Юрій Радчук, сім днів життя пацієнтки підтримував апарат штучної вентиляції легень.

“Інфекція уразила нирки, серце, легені, нервову систему дівчини. Після поліпшення стану Софія продовжила лікуватися у діагностичному відділенні з дитячими інфекційними ліжками. Окрім подолання наслідків лептоспірозу, дівчина займалася з реабілітологом: вчилася сідати, їсти, ходити, говорити”, — зазначили у медзакладі.

Перед випискою Софія з мамою зробили фото на пам’ять із лікарками діагностичного відділення та колективом відділення реанімації.

Що таке лептоспіроз і як вберегтися

Лептоспіроз — особливо небезпечне інфекційне захворювання. Захворіти можна під час купання в заражених водоймах, риболовлі, сінокосу на зволожених і заболочених територіях, при догляді за хворими й інфікованими тваринами тощо.

Бактерія Leptospira потрапляє у воду з сечею інфікованих тварин: переважно гризунів, а також худоби, собак, диких тварин. Від людини до людини лептоспіроз не передається. Інфікується людина здебільшого через тріщини чи порізи на шкірі.

“Окрім гарячки та кишкових розладів специфічним симптомом лептоспірозу є біль у м’язах, особливо литкових. Також застерігаю усіх від купання в водоймах зі стоячою водою. У запобіганні лептоспірозу важливою є дератизація підвалів і укриттів”, — розповіла лікарка-педіатриня та дитяча інфекціоністка обласної дитячої лікарні Юлія Ступінь.

Читайте також наші новини у Facebook