Волинь Новини

Фінансова допомога для контрактників у Луцьку: як її можуть отримати військові

Військовослужбовці, які є жителями Луцька або сіл міської територіальної громади, мають право на отримання матеріальної допомоги. Кошти захисники та захисниці можуть отримати одноразово при укладанні контракту на військову службу.

Читайте також: DOROFEEVA показала курйозний момент зі свого виступу на Світязі

Про це в коментарі Суспільному розповіла директорка Департаменту соціальної та ветеранської політики Луцької міської ради Вікторія Майборода.

З її слів, у рамках “Комплексної програми соціальної підтримки ветеранів війни та членів їх сімей на 2024–2026 роки” в бюджеті громади на 2024 рік передбачили 2 мільйони гривень на одноразові виплати для контрактників.

Наразі розмір додаткової матеріальної підтримки для військовослужбовців, які уклали контракт, становить 15 тисяч гривень.

У розпорядженні міського голови від 4 січня 2024 року “Про встановлення розміру соціальних виплат незахищеним верствам населення Луцької міської територіальної громади” сказано, що допомогу можуть отримати військові, які уклали контракт про проходження служби у ЗСУ через Луцький об’єднаний ТЦК, Луцький районний ТЦК або уклали контракт безпосередньо у військових частинах і самостійно надали відповідні документи до міського чи районного ТЦК.

“При укладанні контракту на службу ТЦК та СП формують списки таких військовослужбовців та передають в департамент соціальної та ветеранської політики. Цю інформацію опрацьовують і передають на погодження”, — сказала посадовиця.

Кількості контрактників із громади, яким цього року надали грошову підтримку, Вікторія Майборода не називає. З її слів, фінансова допомога для мобілізованих військових із Луцької громади бюджетом міста не передбачена.

Довідково: Одноразова матеріальна допомога — це безповоротні кошти, які можуть отримати жителі Луцької громади з міського бюджету за письмовою заявою. У разі погодження перерахунок коштів здійснює департамент соціальної політики міської ради.

Чим відрізняється мобілізація від контракту в ЗСУ

Долучитися до війська можна двома шляхами: через мобілізацію або ж через укладання контракту з певною військовою частиною.

Фінансова допомога для жителів Луцької громади: як її можуть отримати військові
Особливості контрактів на військову службу. Facebook/Волинський обласний ТЦК та СП

Всі мобілізовані проходять обов’язковий курс базової загальновійськової підготовки. У навчальних центрах Сухопутних військ їх готують фахові інструктори з реальним бойовим досвідом.

Різницю між службою за контрактом та мобілізацією пояснювали раніше в Полтавському територіальному центрі комплектування.

  • Військова служба за мобілізацією є основним способом комплектування Збройних Сил України в період дії воєнного стану. Конкретних строків перебування у війську за мобілізацією не визначено — до закінчення воєнного стану, або оголошення демобілізації. Мобілізовані користуються всіма правами та пільгами, мають такі самі можливості, як і військові контрактної форми: забезпечення за всіма видами, підвищення у званні, кар’єрне зростання тощо. Перевагою мобілізованих військовослужбовців можна вважати більшу кількість підстав для звільнення з військової служби за сімейними обставинами, зокрема при народженні третьої дитини.
  • Контракт передбачає добровільне бажання приєднатися до Збройних Сил, на відміну від мобілізації, яка є обов’язковою. В умовах воєнного стану контракт можуть укласти чоловіки та жінки віком 18-45 років на строк від трьох років. Також жінки, які не перебувають на військовому обліку, можуть потрапити до ЗСУ лише на контрактній основі. Основною перевагою контракту є можливість обрати підрозділ для проходження служби, а також спеціальність. Мобілізовані ж, по завершенню навчання, направляються до військової частини, яка потребує доукомплектування.

Читайте також наші новини у Facebook