Волинь Новини

Фейк про російський шансон у Луцьку: росіяни вигадали історію про збір коштів для ЗСУ

У російських соціальних мережах з’явився фейковий сюжет про те, що в Луцьку збирають гроші на ЗСУ під музику російського шансону. Це чергова інформаційна атака, яка не має нічого спільного з реальністю.

Читайте також: Під Торецьком загинув мужній волинянин

Кремлівська пропагандистська машина вдається до все примітивніших способів оббрехати українців і в той же час обманути російську аудиторію. Зокрема, пропагандисти поширили відео, на якому нібито у Луцьку під русский шансон (назва для жанру творів на тюремну тематику) збирають кошти на підтримку ЗСУ.  Однак на оригінальному відео звучить українська пісня, та й зняте воно взагалі не у Луцьку. Деталі розповідаємо нижче.

 

На відео, яке опублікували пропагандистські канали, показано жінку, яка співає буцімто пісню «Хоп, мусорок» (авторки пісні – українофобський колектив, який відкрито підтримав агресію РФ, до речі), стіл, накритий синьо-жовтим прапором, зі скриньками на ньому для збору коштів. Також у кадри потрапляють слухачі.

«Под русский шансон в Луцке собирают деньги на ВСУ. Потому что российский репертуар более популярен», – стверджують мовою оригіналу пропагандисти у описі під відео.

Однак, насправді, оригінальне відео було зняте у центрі Тернополя під час благодійного концерту на підтримку ЗСУ. Волонтери збирали кошти на дрони для військових. Про це повідомляли на місцевому сайті.

А у своєму телеграм-каналі журналісти також опублікували те саме відео з концерту, яке використали для свого фейку росіяни.

На відео заслужена артистка естрадного мистецтва України, співорганізаторка та ведуча заходу Ірина Демчук співає пісню «Українка, я україночка». На оригінальний звук пропагандисти просто наклали уривок з російської пісні.

ВИСНОВКИ

У Луцьку не збирають гроші на ЗСУ під пісні російського шансону. Відео, яке поширюють пропагандисти, зняте у Тернополі. І там на концерті лунала українська пісня.

Поширюючи подібні дописи, агітпроп намагається показати, що насправді українці слухають російські пісні, а музика поза політикою. Окрім того, пропагандисти у такий спосіб просувають наратив про «вялікую рускую культуру», от тільки важко визначити пісні про «мусорів» – це вже «культура» чи ще «мистецтво».

Матеріал підготовлено в межах проєктної співпраці з проєктом із протидії дезінформації «БезБрехні»

Читайте також наші новини у Facebook