Волинь Новини

“Агітаційний снаряд”: до історичного музею на Волині передали 10 листівок часів Другої Світової війни

До Ковельського історичного музею місцевий мешканець Андрій передав 10 агітаційних листівок часів Другої Світової війни. Він їх знайшов поблизу села Дубове на Ковельщині в так званому “агітаційному снаряді”.

Читайте також: Відомо, хто харчуватиметься безоплатно в луцьких школах цього року

Як розповіла Суспільному головна зберігачка фондів музею Мирослава Мороз, “агітаційний снаряд” — це справжній бойовий снаряд, в якому замість вибухівки були закладені агітаційні листівки.

З її слів, саме ці, які надійшли до музею у хорошому стані, на них добре видно та збережений текст, який написаний двома мовами німецькою та російською. Дев’ять листівок з горизонтальним текстом і одна з вертикальним текстом і картинкою, на якій зображена карикатура на Сталіна.

“Листівки пожовклі і обгорілі. Також, ймовірно через доступ вологи, папір зотлів й розсипається в порох. Три листівки були з текстом українською мовою і закликами переходити на бік Третього Рейху”, — каже Мирослава Мороз.

Такі агітаційні листівки закликали солдат радянської армії здаватися в полон. Пропуск був дійсний для необмеженої кількості командирів, бійців та політпрацівників, які могли перейти на бік Німецьких Збройних Сил та їхніх союзників.

“На листівках зазначали “Пропуск для необмеженої кількості людей”. До агітаційної листівки кріпився спеціальний купон. Цей купон треба було пред’явити військовим німецької армії. Листівка відігравала роль “перепустки” через лінію фронту”, — розповіла Мирослава Мороз.

Зі слів зберігачки фондів музею, такі листівки можна продати за чималі гроші на “чорному ринку”, але місцевий житель вирішив все ж подарувати знахідку музейникам.

Читайте також наші новини у Facebook