Новини

Суд скасував штраф від ТЦК за неоновлення даних: названо підставу

Прибуття військовозобов’язаного до ТЦК для виконання ним вимог закону про військовий облік, зокрема для уточнення облікових даних, має відбуватися на підставі офіційного виклику. У разі відсутності такого виклику штрафувати громадянина за порушення правил обліку не можна. Про це пише “Судово-юридична газета”, розглядаючи одну показову судову справу.

Читайте також:У Мережі з’явився фейковий Резерв+: як розпізнати

23 липня Солом`янський районний суд м. Києва виніс рішення по справі, де громадянин оскаржував штраф у 17 тисяч гривень, накладений на нього Солом’янським ТЦК.

Згідно матеріалів справи, 21 травня цього року чоловік прибув до ТЦК для уточнення облікових даних, але замість уточнення даних представники ТЦК його затримали і склали протокол про накладення штрафу в 17 000 грн. За словами чоловіка, жодних попереджень або викликів від ТЦК він не отримував.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що чоловік справді не з`являвся своєчасно до ТЦК для оновлення облікових даних, чим формально порушив закон “Про військовий обов`язок і військову службу”) і відповідні постанови КМУ №1487. Його порушення кваліфікували як “повторне порушення правил військового обліку”.

Однак в протоколі та постанові ТЦК про притягнення чоловіка до адміністративної відповідальності не було жодної фактичної інформації про те, що він порушив закон саме повторно. Також працівники ТЦК не виклали в документах обставини і суть адміністративного правопорушення: не зазначили, що саме скоїв позивач, відсутній опис обставин правопорушення, не вказаний час та місце правопорушення, як того вимагає ст. 283 КУпАП.

ТЦК не надав суду жодних доказів на підтвердження законності винесеної ним постанови і навіть не надіслав свого представника на судовий розгляд апеляції, поданої громадянином.

Разом з тим суд зауважив, що згідно норм законодавства, обов`язок військовозобов`язаного прибути до ТЦК має виконуватися виключно на підставі виклику, попередньо доведеного до відома такого громадянина.

Зокрема це вказано у ч. 10 ст. 1 Закону “Про військовий обов`язок і військову службу”: громадяни України, які підлягають взяттю на військовий облік, перебувають на військовому обліку призовників або у запасі зобов`язані прибувати за викликом ТЦК для оформлення військово-облікових документів, взяття на військовий облік, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на збори військовозобов`язаних та резервістів.

ТЦК не надав суду жодних доказів вручення громадянину повістки про виклик до ТЦК.

Також суд зауважив, що сама по собі постанова ТЦК про накладення штрафу, якщо вона не містить обґрунтування і доказів, не дає підстав для висновку про вчинення позивачем адміністративного правопорушення.

Отже, суд задовольнив позов громадянина про скасування постанови ТЦК щодо накладення на нього штрафу.

Читайте також наші новини у Facebook