Волинь Новини

В Україні офіційно з’явилася нова професія – демінер

Національне агентство кваліфікацій схвалило професійний стандарт “Оператор із пошуку вибухонебезпечних предметів (демінер)”

Читайте також: На Волині зниклу бабусю розшукали за дві години

Про це повідомила пресслужба Мінекономіки.

“Дотепер у нас не було професійного стандарту демінер. Фактично оператори були змушені самостійно готувати фахівців для гуманітарного розмінування за власними розробленими програмами. Наявність же професійного стандарту, який відповідає міжнародним вимогам (IMAS – International Mine Action Standards), створює єдині правила для всіх і суттєво розширює можливості для навчання демінерів. Це зокрема дасть змогу залучити до гуманітарного розмінування ветеранів, які після навчання зможуть працювати як в українських операторів протимінної діяльності, так і міжнародних”, – прокоментував заступник міністра економіки Ігор Безкаравайний.

Після затвердження стандарту буде проведено низку заходів для введення в правове поле нової професії: присвоєння коду, упорядкування оплати праці. Окрім того, під нову професію розроблять відповідний освітній стандарт і за ним готуватимуть дипломованих фахівців.

Окрім того, затверджений професійний стандарт, який відповідає вимогам IMAS, дасть змогу фахівцям, які мають міжнародний сертифікат, підтвердити свою кваліфікацію в Україні. Відповідно, навчені в Україні демінери також зможуть працювати за кордоном без необхідності проходити навчання знову.

У відомстві зазначили, що люди з інвалідністю, включно з тими, хто має ампутації, можуть працювати на посаді демінера у нетехнічному обстеженні території за допомогою дронів та іншої техніки. Це відкриває довгострокові перспективи для роботи в цій сфері, підкреслили в Мінекономіки. В Україні є багато можливостей для роботи демінером, і важливо, щоб ветерани могли використовувати свої навички у мирному житті, резюмували у відомстві.

Читайте також наші новини у Facebook