Волинь Новини

Ягідна, Гостинна і Космічна: на Волині перейменували 115 вулиць. Що робити громадам, які не згідні

На Волині перейменували 115 топонімів, назви яких містили символіку російської імперської політики, у 36 територіальних громадах. Над змінами вулиць працювала топонімічна група.

Читайте також: Тендер на відбудову Охматдиту скасують і проведуть заново, – глава МОЗ

Йдеться про вулиці, провулки та бульвари. Нові назви офіційно вступили в дію з 25 липня 2024 року, сказано в розпорядженні начальника обласної військової адміністрації.

Начальниця управління інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації Карина Мариневич у коментарі Суспільному розповіла: перейменували ті об’єкти топоніміки, які громади мали обов’язково змінити самостійно, але не зробили цього у визначений строк.

Посадовиця зазначила: цьогоріч робоча група, до якої увійшли представники органів влади, інститутів громадянського суспільства та Українського інституту національної пам’яті, опрацювала понад 13 тисяч назв топонімів на Волині.

Серед нових назв вулиць — Героїв України, Козацька, Романа Шухевича, Героїв Курт, Свободи, Ягідна, Олександра Філона, Ізидори Косач, Добросусідська, Симона Петлюри. Княжа, Гостинна, Володимира Івасюк, Звитяги, Фермерська, Колківської республіки тощо.

Чи можуть громади на Волині оскаржити нові топоніми, якщо не погоджуються

Міські, селищні та сільські ради, котрі не згідні з новими топонімами та мають власні рішення для перейменування вулиць, можуть оскаржити розпорядження начальника ОВА Юрія Погуляйка у суді.

Зі слів Карини Мариневич, рішення про перейменування вулиць, провулків, скверів тощо мали прийняти органи місцевого самоврядування — ради — до 27 січня 2024 року. Якщо такі рішення на сесіях не приймали, то надалі перейменуванням без проведення громадських обговорень мав займатися сільський, селищний чи міський голова, видавши розпорядження у тримісячний строк до 27 квітня цього року.

Після цього начальник Волинської ОВА був зобов’язаний прийняти розпорядження голів до 27 липня 2024 року. Посадовиця зазначила, що перейменування об’єктів топоніміки було не правом, а обов’язком як місцевої ради, сільського, селищного, міського голови, так і голови обласної державної адміністрації.

“Будь-якого “повторного” затвердження або “схвалення” розпорядження рішенням місцевої ради або рішеннями посадових осіб органів місцевого самоврядування не передбачено. Розпорядження є обов’язковим для виконання, а об’єкти топоніміки цих населених пунктів вже є перейменованими”, — додала Карина Мариневич.

Читайте також наші новини у Facebook