Волинь Новини

Вступ-2024 в Університеті Лесі Українки: кількість заяв, популярні спеціальності та можливість отримати бюджетне місце

Триває гаряча пора для вчорашніх випускників-одинадцятикласників, які хочуть продовжити своє навчання та здобути вищу освіту. Вступна кампанія 2024 року для охочих вступити на бакалаврат йде до завершення. Про це ми поговорили із відповідальним секретарем приймальної комісії Волинського національного університету імені Лесі Українки Олегом Диким.

Читайте також: На Волині шукають охочих для оплачуваної суспільно-корисної роботи

Про кількість заяв від абітурієнтів, популярні спеціальності, можливості отримати “державні” місця та про алгоритм подання документів можете прочитати у матеріалі.

– На якому етапі зараз вступна кампанія? Чи можемо ми робити перші проміжні підсумки?

Зараз ми перебуваємо на етапі активної подачі електронних заяв та документів для вступу у бакалаврат. Цей процес розпочався 19 липня і триватиме до 18:00 31 липня 2024 року. Цьогоріч абітурієнти мають можливість подати заяв для вступу на бюджет та на контракт до 15. У кожній з 5 заяв, які абітурієнт подає на бюджет, потрібно обов’язково встановити її пріоритетність – від 1 до 5, де 1 – це найвища пріоритетність, а 5 – відповідно, найнижча, тобто найменш бажаний варіант. За виставленими абітурієнтом пріоритетами визначається черговість розгляду заяви при вступі на бюджетні місця.

Зокрема, станом 30 липня вступники подали понад 9 тисяч заяв для вступу до нашого Університету. Під час аналогічної фази минулого року було подано майже ідентична кількість заяв.

Після етапу подачі заяв розпочнеться процес формування рейтингових списків вступників. На 5 серпня 2024 р. отримаємо рекомендації до зарахування на бюджетну форму навчання, а з 9 серпня на контракт.  Підтвердити своє бажання навчатися майбутні студенти зможуть шляхом накладання  кваліфікованого електронного підпису на заяву через функціонал електронного кабінету вступника. Зауважимо, що протягом трьох днів після надання рекомендацій до зарахування вступники повинні виконати вимоги до зарахування (подати копії документів, укласти договір про навчання тощо). Зарахування на бюджетну форму навчання відбудеться до 10 серпня, а на контракт – до 30 серпня. Також додаткові терміни подачі заяв на контракт передбачені протягом вересня-жовтня.

Щодо вступу до магістратури, то реєстрація електронних заяв відбуватиметься у період з 01 серпня 2024 року по 18:00 22 серпня 2024 року Цьогоріч, обов’язковим конкурсним критерієм для вступу до магістратури залишається складання Єдиного вступного іспиту з іноземної мови (ЄВІ) на всі спеціальності. Окрім цього, для вступу на спеціальності галузі знань 01 «Освіта / Педагогіка» (окрім «Фізичної культури та спорту»), 05 «Соціальні та поведінкові науки», 06 «Журналістика», 07 «Управління та адміністрування», 08 «Право», 12 «Інформаційні технології», 24 «Сфера обслуговування», 28 «Публічне управління та адміністрування», 29 «Міжнародні відносини» необхідно буде додатково скласти  Єдине фахове вступне випробування (ЄФВВ). Майбутні магістранти отримають рекомендації до зарахування на бюджет – 24 серпня 2024 р. та на контракт – 28 серпня. Наказ про зарахування на бюджет буде оприлюднений 27 серпня. Зарахування вступників на контракту форму навчання буде здійснюватися до 30 вересня 2024 р.

– Які спеціальності є найпопулярнішими серед абітурієнтів?

Згідно з кількістю поданих заяв можна робити висновок про тенденцію до зацікавлення вступниками певними спеціальностями. Так, до ТОПу спеціальностей за кількістю поданих заяв до університету входять:

053 Психологія,

035 Філологія 035.041 германські мови та літератури (переклад включно), перша – англійська,

081 Право,

227 Терапія та реабілітація,

075 Маркетинг,

073 Менеджмент.

 Які спеціальності ще мають держзамовлення? На що можна звернути увагу абітурієнтам?

Вступити на бюджет з невисокими балами ЗНО або НМТ можна на спеціальності:

012 Дошкільна освіта

013 Початкова освіта

014 Середня освіта 014.04 Математика 014.05 Біологія та здоров’я людини 014.06 Хімія 014.07 Географія 014.08 Фізика та астрономія 014.09 Інформатика 014.15 Природничі науки 014.028 Польська мова та зарубіжна література 102 Хімія 104 Фізика та астрономія.

Для вступу на ці спеціальності достатньо мати 130-150 балів.

Необхідну кількість балів для вступу по кожній спеціальності, можна подивитись на сайті https://info.edbo.gov.ua  в розділі Статистика; Широкий рейтинговий список https://vstup.edbo.gov.ua/statistics/global-order/

Також на сайті Приймальної комісії Університету оприлюднено обсяги державного замовлення 2024 року http://surl.li/csqsfy

Абітурієнтам, які хочуть збільшити свої шанси навчатися на бюджеті доцільно звернути увагу на спеціальності, які користуються особливою підтримкою держави. У нас ці спеціальності визначені додатком 5 Правил прийому http://surl.li/apigsu

– Розкажіть будь ласка про те, яким має бути алгоритм подання документів. Як укладати контракти і чи можна це зробити дистанційно (накласти електронний підпис і т.д.)?

Так прийом заяв для вступу після школи та коледжу триває до 31 липня.

Вступники, які ще не подали заяви, скористайтеся цією можливістю.

  1. У 2024 р. для подання електронної заяви на вступ до Університету вступник має зареєструвати електронний кабінет вступника  на сайті https://vstup.edbo.gov.ua/.
  2. При реєстрації електронного кабінету вступника абітурієнт вказує наступні дані: адресу електронної пошти, пароль, номер та пін-код сертифікату НМТ: 2022 або 2023 або 2024.  (або ЗНО 2021 р.), серію на номер документа про повну загальну середню освіту.
  3. Після заповнення необхідної інформації відбувається активізація особистого електронного кабінету вступника.
  4. Після успішного входу в електронний кабінет вступника заповніть особисті дані та завантажте фото.
  5. Для подачі електронної заяви на вступ натисніть на посилання «Подача заяв»,  після чого з’явиться форма вибору конкурсної пропозиції.
  6. Для правильності пошуку конкурсної пропозиції оберіть потрібні параметри: регіон, заклад освіти, освітній ступінь, форма навчання, спеціальність та натисніть «Пошук».
  7. Після заповнення всіх полів та необхідної інформації натисніть на кнопку «Подати заяву». До кожної заяви на вступ обов’язково додається мотиваційний лист.
  8. Після подання заяву буде додано до переліку Ваших заяв – зліва у розділі «Подані заяви на вступ».
  9. Після опрацювання закладом освіти, заява набуває статусу «Зареєстровано у закладі освіти».
  10.  Підтвердити місце навчання можна за допомогою накладання КЕП на електронну заяву. Для цього у модулі «Подані заяви на вступ» потрібно виділити позначкою необхідну заяву та в меню «Активні дії» натиснути «Підтвердити вибір місця здобуття освіти».
  11.  Договір на навчання можна буде укласти в Університеті.

Вступники, які подали заяви на вступ, стикаються з тим, що їм пропонують, не чекаючи оприлюднення рейтингових списків з рекомендаціями до зарахування на бюджет, приносити документи для зарахування на контракт. Інформуємо, що зарахування на контракт не залежить від того, коли вступник  подав документи і  офіційно тільки 9 серпня відбувається надання рекомендацій до зарахування та оприлюднення списку рекомендованих для абітурієнтів, які вступають на контракт.

Виконати рекомендації до зарахування – це значить підтвердити вибір спеціальності на яку отримано рекомендацію до зарахування за допомогою накладення кваліфікованого електронного підпису (КЕП) в електронному кабінеті або особисто в університеті.

Також, студентам, які зараховані на навчання (в разі, коли вступник є неповнолітньою особою договір підписує, також і законний представник  вступника) потрібно укласти договір про навчання. А підставою для укладання такого договору є виданий наказ про зарахування на навчання.

А наказ на контракт не може бути виданий раніше терміну, визначеного в Порядку прийому. У 2024 році це 09 серпня. Підставою для видання такого наказу, знову ж таки, є підтвердження вибору місця навчання через кабінет вступника за наданою рекомендацією.

Читайте також наші новини у Facebook