Волинь Новини

Вчені виявили раптовий побічний ефект вживання кави

Кавові зерна містять антиоксиданти, які захищають наш організм від багатьох захворювань, але дослідження показало інше.

Читайте також: Школярка зі Світязя здала НМТ на 200 балів

Кофеїн може посилювати негативний вплив хронічного недосипання на сіру речовину нашого мозку.

Про це пише PsyPost.

У науковій роботі, проведеній у дослідницькому центрі Німецького аерокосмічного центру в Кельні, взяли участь 36 здорових дорослих людей з низьким звичним споживанням кофеїну.
Учасників розділили на дві групи: одна отримувала каву, що містить кофеїн, а інша — каву без кофеїну.

Протягом дев’яти днів, включно з періодами хронічного обмеження сну, дослідники вимірювали зміни об’єму їхньої сірої речовини за допомогою МРТ і ПЕТ-сканування. Вони виявили, що хронічне обмеження сну призводить до значних змін його об’єму, на які також впливає споживання кофеїну.

В учасників, які не вживали кофеїн під час обмеження сну, навпаки, спостерігалося збільшення об’єму сірої речовини в кількох ділянках мозку, що свідчить про потенційну компенсаторну реакцію організму на втрату сну

На ступінь цих змін також впливали індивідуальні відмінності в наявності аденозинових рецепторів: нижчий рівень рецепторів корелював із більшим зменшенням об’єму сірої речовини.

Дослідження розкрило вченим складний взаємозв’язок між сном, кофеїном і структурою нашого мозку, де споживання кофеїну може перешкоджати його механізмам пластичності, які активуються при втраті сну. Однак у дослідження є обмеження, включно з невеликим розміром вибірки і специфічністю генетичних профілів учасників, пов’язаних із метаболізмом кофеїну.

Читайте також наші новини у Facebook