Волинь Новини

Сільську дорогу підтоплювало так, що було складно дістатися дому. Ось як з цим впоралися в громаді на Волині

У селищі Шацьк на Волині є відомі на всю Україну озера. Однак тут, у низинній місцевості, вода — це виклик для місцевих, адже після дощу їхні садиби та дороги часто підтоплює.

Читайте також: Показали красу волинського озера, яке оточене лісом

Журналісти ШоТам розповідають, як громаді вдалося впоратися з цим та зробити ремонт дороги.

«Після опадів вода просто стояла на дорозі»

Останні чотири роки Віктор Сорочук з дружиною та двома дітьми живе в будинку, який вони самостійно збудували в Шацьку. Будуватися було складно, адже ґрунтова дорога на вулиці була непридатною для проїзду, а для перевезення будівельних матеріалів і поготів.

А після опадів — дощу чи снігу — Віктор мусив залишати автівку на сусідній вулиці та йти додому пішки.

«Особливо складно було в таку погоду йти додому з двома малими дітьми. У нас не було ровів, ніяких насипів — просто ґрунтова дорога. Наша вулиця — з новобудовами, де зараз заселені двадцять будинків. У багатьох є автівки, тому ця дорога була для нас дуже потрібною», — каже чоловік.

Головним викликом для жителів вулиці було те, що вода текла через дорогу. Віктор із сусідами пробував зробити ремонт дороги своїми силами, проте вони не мали необхідної техніки. У декого на цій вулиці добряче підтоплювало будинки та підвали, тому жителі часто зверталися по допомогу до комунальної установи.

Екскаватор-навантажувач став помічником комунальників

Заступниця селищного голови Шацька Людмила Єрофєєва каже, що Муніципальний центр мав застарілий екскаватор, яким було складно ремонтувати дороги.

Та влітку 2021 року Шацька громада стала партнеркою Проєкту USAID «Говерла» і у межах цієї співпраці  отримала сучасний екскаватор-навантажувач.

Ремонт доріг, ставок та укріплення кордону

З допомогою техніки місцева влада намагається швидко розв’язувати проблеми, які турбують багатьох — доїзд до земельної ділянки, ремонт вулиці, прочищення канав. Завдяки екскаватору комунальники вирили кар’єр за селищем і звідти вивозять гравій, аби засипати калюжі на дорогах і біля угідь. Зокрема, зміни відбуваються й на вулиці, де живе Віктор.

«Домовилися, що прокопаємо екскаватором рови та прокладемо трубу, аби забрати відтік дощової води», — ділиться Людмила Єрофєєва.

«Тепер чекаємо на перші сильні опади після ремонту, щоб перевірити, як усе працюватиме. Але я впевнений, що таких проблем на вулиці, як сильне підтоплення, більше не буде», — підсумовує Віктор Сорочук.

У громаді вже помічають зміни: завдяки екскаватору викопали ставок для жителів одного з сіл. Але найважливіше завдання — це все ж ремонт доріг.

«Використовуючи екскаватор, ми беремо гравій, навантажуємо на свою техніку та возимо в Шацьк. На непроїзних частинах селища ми вже зробили дві дороги», — розповідає Людмила.

Крім ремонту доріг у громаді, екскаватор використовують для укріплення кордону з Білоруссю, яка межує з Шацькою громадою, та будівництва фортифікаційних споруд.

Авторка: Марія Лаврів

Читайте також наші новини у Facebook