Рівень захворюваності гострими кишковими інфекціями за період липня у Волинській області відповідає багаторічним сезонним показникам.
Читайте також: Водій автобуса привіз дітей з Волині на відпочинок в Болгарію і втік
Епідемічна ситуація стабільна, розповідають у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.
Зокрема, в Луцьку протягом останніх тижнів росту захворюваності не спостерігається, реєструються спорадичні випадки не пов’язані між собою. Рівень захворювань є характерним для даної пори року, спалахів не зареєстрували.
Під час епідеміологічного розслідування встановлено, що основними факторами захворювань є недотримання особистої гігієни, вживання молочних продуктів без термічної обробки, не митих фруктів, ягід, кавунів.
Гострі кишкові інфекції — одні з найбільш поширених інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай кишкові інфекції спричиняються бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
Найбільш характерні особливості більшості кишкових інфекцій – здатність збудників порівняно довго виживати поза організмом людини. Теплий період року – найбільш сприятлива пора для виникнення і розповсюдження кишкових інфекцій. У теплу пору створюються сприятливі умови для збереження збудників кишкових інфекцій у зовнішньому середовищі і для їх розмноження у воді, продуктах харчування.
Саме в цей час діють фактори, що сприяють зараженню: посилення спраги, поява в раціоні свіжих ягід, овочів, фруктів, збільшення кількості мух, купання у відкритих водоймах, часто перебування на природі, де не завжди є доступ до доброякісної питної води. Тому сезон поширення гострих кишкових інфекцій – літньо-осінній.
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря!
Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:
- дотримуватися правил особистої гігієни;
- ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
- мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
- користуватися індивідуальним посудом;
- запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування;
- регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
- окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
- для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки, посуд тощо);
- добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;
- дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години);
- використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
- вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
- використовувати продукти харчування, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад пастеризоване молоко;
- мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
- не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
- при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів);
- не купувати продукти харчування у випадкових осіб, або в місцях несанкціонованої торгівлі;
- не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця;
- купатися у чистих водоймах і обирати лише офіційно відкриті для відпочинку;
- не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
- уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.
Читайте також наші новини у Facebook