Волинь Новини

Спалахи кишкових інфекцій: чи реєстрували у Луцьку

Рівень захворюваності гострими кишковими інфекціями за період липня у Волинській області відповідає багаторічним сезонним показникам.

Читайте також: Водій автобуса привіз дітей з Волині на відпочинок в Болгарію і втік

Епідемічна ситуація  стабільна, розповідають у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Зокрема, в Луцьку протягом останніх тижнів росту захворюваності не спостерігається, реєструються спорадичні випадки не пов’язані  між собою. Рівень захворювань є характерним для даної пори року,  спалахів не зареєстрували.

Під час епідеміологічного розслідування  встановлено, що основними  факторами  захворювань є недотримання особистої гігієни,  вживання  молочних продуктів без термічної обробки, не митих фруктів, ягід, кавунів.

Гострі кишкові інфекції — одні з найбільш поширених інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай кишкові інфекції спричиняються бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

Найбільш характерні особливості більшості кишкових інфекцій – здатність збудників порівняно довго виживати поза організмом людини. Теплий період року – найбільш сприятлива пора для виникнення і розповсюдження кишкових інфекцій. У теплу пору створюються сприятливі умови для збереження збудників кишкових інфекцій у зовнішньому середовищі і для їх розмноження у воді, продуктах харчування.

Саме в цей час діють фактори, що сприяють зараженню: посилення спраги, поява в раціоні свіжих ягід, овочів, фруктів, збільшення кількості мух, купання у відкритих водоймах, часто  перебування на природі, де  не завжди є доступ до  доброякісної питної води. Тому сезон поширення гострих кишкових інфекцій – літньо-осінній.

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря!

Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:

  • дотримуватися правил особистої гігієни;
  • ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
  • мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
  • користуватися індивідуальним посудом;
  • запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування;
  • регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
  • окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
  • для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки, посуд тощо);
  • добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;
  • дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години);
  • використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
  • вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
  • використовувати продукти харчування, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад пастеризоване молоко;
  • мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
  • не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
  • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів);
  • не купувати продукти харчування у випадкових осіб, або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  • не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця;
  • купатися у чистих водоймах і обирати лише офіційно відкриті для відпочинку;
  • не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
  • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

Читайте також наші новини у Facebook