Волинь Новини

На трьох водоймах на Волині виявили кишкову паличку. Де небезпечно купатися

На Волині провели лабораторні дослідження води з 42 місць масового відпочинку, зокрема, перевірили 13 пляжів. На трьох із них виявили кишкову паличку.

Читайте також: Помер відомий волинський вчитель

Про це Суспільному розповіла лікарка з комунальної гігієни Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб Оксана Колобкова.

Де не можна купатися

У річці Турії на міському пляжі у місті Ковель, у річці Стир на міському пляжі Луцька, та на річці Сапалаївці в мікрорайоні Теремне проби води не відповідають вимогам за мікробіологічними показниками.

Зі слів Оксани Колобкової, у воді виявили перевищення кількості лактозопозитивних кишкових паличок на дециметр кубічний води. Нормативне значення — 5000 одиниць. Перевищення зафіксоване в 3-4 рази по Луцьких водоймах.

Як додала лікарка, органи місцевого самоврядування мають встановити попереджувальні знаки про заборону купання у цих водоймах.

Чим небезпечна кишкова паличка

За даними Міністерства охорони здоров’я, у разі потрапляння в організм кишкова паличка може викликати кишкові інфекції. Також купання у такій воді може призвести до запалення сечовивідних шляхів і статевих органів.

До головних симптомів гострої кишкової інфекції, за яких потрібно негайно звернутися до лікаря, належать: сухість у роті та горлі, підвищена температура, що супроводжується діареєю і блювотою і переймоподібні болі в животі.

Які ще захворювання можуть передаватися через воду

  • холера і дизентерія,
  • кишкові інфекції, що спричиняють розлади травлення,
  • шкірні захворювання, контактні дерматити,
  • лістеріоз, лептоспіроз,
  • гельмінтози (глисти);
  • запалення внутрішнього вуха.

Щоб убезпечити себе епідеміологи радять не купайтесь у “стоячій воді”, бо така вода багата патологічними мікроорганізмами, паразитами, екскрементами гризунів та є небезпечною для здоров’я. Також не можна ковтати воду під час купання.

Читайте також наші новини у Facebook