Волинь Новини

Через малу кількість учнів хочуть закрити гімназію у селі на Волині

У Сереховичівській громаді проводять громадське обговорення стосовно припинення діяльності шляхом ліквідації Солов’ївської гімназії.

Читайте також: На Волині судили чоловіка, який поцупив цукерки з магазину

Проєкт рішення оприлюднили на сайті Сереховичівської громади, передає Район.Стара Вижівка.

Таке рішення планують ухвалити, зважаючи на пропозиції робочої групи з питань оптимізації мережі закладів освіти Сереховичівської сільської ради, враховуючи демографічну ситуацію в селі Солов’ї та з метою створення належних умов для здобуття якісної освіти й упорядкування мережі закладів загальної середньої освіти.

Відповідно до Порядку та умов надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, який ухвалив Кабмін у березні 2024 року, за рахунок субвенції не фінансують заклади загальної середньої освіти (крім початкової школи), кількість учнів у яких становить менше 45 осіб.

У зв’язку з цим виникає необхідність приведення до вимог зазначених законодавчих актів мережі закладів загальної середньої освіти і в Сереховичівській громаді. Передусім це стосується закладів із найменшою кількістю учнів.

Як зазначили, заклад освіти з кількістю учнів менше ніж 45 осіб з 1 вересня 2025 року  – це Солов’ївська гімназія.

Станом на 1 вересня 2024 року у Солов’ївській гімназії планують навчання для 38 учнів, з них у першому класі – 0, у другому класі – 6, у третьому класі – 7, у четвертому класі – 0, у п’ятому класі – 8, у шостому класі – 3, у сьомому класі – 10, у восьмому класі – 0, у дев’ятому класі – 4.  Отже, в закладі з 9 потенційних класів  повних  класів 4, середня наповнюваність в яких 9,5 учнів.  Згідно з перспективною мережею на найближчі три роки у Солов’ївській гімназії прогнозують менше 45 учнів.

«Крім того, на межі балансує і Милецька гімназія, проте прогнозуємо зберегти її за рахунок учнів Солов’ївської гімназії, оскільки Милецька гімназія має кращий стан збереження приміщення, теплового господарства,  матеріально-технічної бази», − зауважують у повідомленні.

Вартість навчання одного учня в Солов’ївській гімназії становить 64 409 гривень на рік.  Функціонування цього закладу вартує 3 156 089 гривень у рік , в тому числі  620 тисяч гривень  з бюджету громади, решту 2 535 026 гривень покриває освітня субвенція на заробітну плату для педагогів.

Для порівняння – у Сереховичівському ліцеї вартість навчання одного учня становить 38 622 гривні.

Важливим питанням є підвезення учнів у разі реорганізації Солов’ївської гімназії. Назріває нагальне питання  у придбанні ще одного шкільного автобуса, тому всі вільні залишки в 2025 році спрямують на співфінансування до державної субвенції на придбання шкільного автобуса.

«Крім того, ніхто не скасовує і наявність найпростішого укриття для учасників освітнього процесу, яке має бути облаштоване в Милецькій гімназії до 1 вересня 2025 року, оскільки наявне не забезпечить укриття для всіх учнів. Вирішення питання передбачаємо подібним способом  − орендою ближчого приміщення приватного льоху», − ідеться в дописі.

На території Сереховичівської сільської ради обговоренню підлягає лише реорганізація Солов’ївської гімназії. Планують, її проведуть до 1 вересня 2025 року відповідно до вимог чинного законодавства.

Свої зауваження та пропозиції просять надсилати по 1 липня 2025 року на поштову адресу: 44442, Сереховичівська сільська рада,  вул. Центральна, 24а,  село Сереховичі та/або на електронну адресу:  [email protected].

Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на  офіційному сайті Сереховичівської сільської  ради. До участі в обговоренні запрошують всіх жителі Сереховичівської громади.

Читайте також наші новини у Facebook