Волинь Новини

Світла нема через ракетні атаки росіян: як на Волині та Рівненщині фейками намагаються розганяти «зраду» серед своїх

Знеструмлення, брак електроенергії завдає українцям чимало дискомфорту, провокує напруження. Адже не можливо спланувати свій день, вирішити побутові справи, забезпечити навіть базові потреби, такі як приготування їжі чи прання.

Читайте також: У Колодяжному відкрили відреставровані садиби родини Лесі Українки

Така ситуація в Україні – наслідки постійних ракетних ударів Росії, які руйнують вітчизняні електростанції, тому збільшується дефіцит генерації електроенергії. Саме тому НЕК «Укренерго» змушене застосовувати  обмеження споживання електроенергії і розподілити цей обсяг дефіциту по областях. Так з’являються графіки та черги знеструмлень.

Оскільки тема електрики на часі, актуальна серед аудиторії,  то з’являється і чимало дезіфнормації, фейків, маніпуляцій, які поширюють в інфопросторі, месенджерах. Мета цих меседжів – охопити якомога більше глядачів у різних «диванних» і псевдоекспертів, яким довіряють люди, котрі не хочуть заглиблюватися у цю тему. Також це і ворожі вкиди, аби  поширити паніку, залякати, змусити українців шукати «зраду» і почуватися невпевнено.

Журналістка Район.in.ua моніторила телеграм-канали Волині та Рівненщини, аби дізнатися, які ж фейки про електроенергію поширює ворог та як їх спростувати. Авторка статті поспілкувалася з представниками Волиньобленерго та Рівнеобленерго, аби вони пояснили, за яким принципом відбуваються знеструмлення та від чого залежать. Поговорили і з експерткою з фактчекінгу і дезінформації, щоби зрозуміти, чому це все «несеться» у наш інфопростір.

Як формують графіки знеструмлень  на Волині та Рівненщині

У ПрАТ «Волиньобленерго» вказують, що в регіоні знеструмлення працюють як запобіжний захід у разі порушення роботи об’єднаної енергетичної системи України. Оператори систем розподілу (обленерго) щороку складають графіки обмеження  електроенергії та знеструмлень.

Порядок застосування графіків передбачено в Інструкції про складання і застосування графіків обмеження та аварійного відключення споживачів, а також протиаварійних систем зниження електроспоживання, затвердженою Наказом Міністерства палива та енергетики від 23.11.2006 № 456 (зі змінами) та Інструкцією про складання і застосування графіків погодинного відключення електроенергії , затвердженою Наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 15.10.2015 № 654 (зі змінами).

Графіки знеструмлень погоджують із Держенергонаглядом та обласною військовою адміністрацією. Вони діють з першого жовтня поточного року до першого жовтня наступного.

«Коли в об’єднаній енергосистемі України прогнозований дефіцит потужності, вводять у дію ГПВ – графіки погодинного знеструмлення. Рішення про їхнє запровадження ухвалює НЕК «Укренерго» та доводить до обов’язкового виконання на території області оператору системи розподілу «Волиньобленерго», – пояснюють у пресслужбі.

У ГПВ передбачено, що певні групи споживачів обмежують щодня за встановленим розкладом. Проте, важливо, що порядок введення черг може коригуватися згідно зі вказівкою диспетчера НЕК «Укренерго».

«Як правило, оператор системи розподілу формує графік погодинного знеструмлення на наступну добу та публікує його на офіційному сайті невідкладно після отримання розпорядження від НЕК «Укренерго» щодо застосування відповідних обсягів зниження споживання (кількість черг на знеструмлення)», – кажуть у ПрАТ «Волиньобленерго».

Та додають, що оператор системи розподілу на ці графіки і тривалість  вплинути не може. На ситуацію впливає і те, що, починаючи з квітня 2024 року, в державі ракетними обстрілами ворога знищено велику кількість об’єктів генерації.

Після цього з диспетчерського центру НЕК «Укренерго» розпочали доводити ліміти обмежень для кожної з областей України. Адже наявних потужностей на усі потреби країни просто не вистачає – виник дефіцит електричної енергії. В Укренерго мають об’єктивну інформацію про стан системи , відтак розподіляють потужність по усіх областях.

«Мережі Рівненської області є частиною об’єднаної енергосистеми нашої держави. А кожне обленерго зобов’язане виконувати ці розпорядження задля збалансування енергосистеми. Тобто ситуація кардинально відрізняється від тієї, яка була взимку 2022 – 2023 років. Тоді ціллю ворога була система передачі. Зараз вони зосередилися на генерувальних потужностях, – пояснює Алла Ліхачова, менеджерка зі зв’язків з громадськістю ПрАТ «Рівнеобленерго».

При цьому, обладнання Рівнеобленерго готове приймати і розподіляти обсяги, які були і до цих руйнувань.

«У наших мережах наразі ситуація не змінилася. Нині триває підготовча кампанія до наступного осінньо-зимового періоду. Проводимо капітальні ремонти в мережах, трансформаторних підстанціях, інвестуємо в оновлення та будівництво мереж, згідно із затвердженими НКРЕКП обсягами – робимо усе, що залежить від нас, щоб споживачі області безперебійно користувалися електронапругою, – зауважують у пресслужбі.

У відомстві пригадують, що ще на початку травня не було жодної змоги бодай щось планувати – тоді знеструмлення відбувалися в аварійному порядку. Рівнеобленерго отримувало розпорядження НЕК «Укренерго» й упродовж 15-ти хвилин зобов’язане знеструмити певну кількість Мвт, щоб не були виведені з ладу ще й системи передачі та розподілу. Згодом перейшли до застосування графіків.

«Станом на сьогодні, планувати довше, ніж на добу, не можемо, оскільки з такою періодичністю отримуємо дані щодо знеструмлень від «Укренерго». Раніше до кожної області доводилися ліміти споживання від Укренерго. Тепер з  їхнього диспетчерського центру ми чітко отримуємо команду на знеструмлення певної кількості черг у вказані години. Буває й таке, що команди про зміни надходять декілька разів на добу. Тоді ми змушені змінювати графік навіть і тричі на добу. На жаль, Рівне обленерго не може вплинути на збільшення обсягів для нашої області», – каже Алла Ліхачова.

Чому почасти знеструмлення відбуваються не за планом?

Чимало людей у коментарях та розмовах нарікають, що  електрики немає частіше, ніж заплановано, мовляв, це завдає чимало незручностей та проблем.

Справа у тому, що якщо потрібно  негайно зменшити навантаження на об’єднану енергосистему України, аби  не допустити її розбалансування та виникнення значних аварій в мережах, НЕК «Укренерго» може застосувати графіки аварійного відключення  – ГАВ. ГАВ застосовуються негайно та без попередження.

«Черги формуються залежно від схем живлення і навантаження. Жодних пріоритетів щодо знеструмлень  або їх незастосування ми не маємо, окрім об’єктів, котрі належать до критичної інфраструктури, перелік яких погоджений з Рівненською ОВА. Хочемо зауважити, що ми розробили графіки так, що споживачеві не потрібно щоразу цікавитися, в якій черзі його адреса», – пояснюють у пресслужбі ПрАТ «Рівнеобленерго».

Зазвичай черги незмінні, за винятком негоди, аварійних ситуацій, коли ми вимушено тимчасово змінюємо схему живлення.

«Тобто, якщо маємо ситуацію вибору – споживач декілька днів без світла, поки триває ремонт, або ми заживлюємо його за тимчасовою схемою, щоб подати напругу, але тоді на нетривалий термін змінюється черга. Отож, запам’ятавши номер своєї черги, споживачам потрібно  очікувати графіка знеструмлень, в якому вказані години для кожної черги. Зауважимо, найбільш гостро дефіцит електричної енергії відчувається у години пікових навантажень – ранкові та вечірні», – каже Алла Ліхачова.

Саме тому, в денну пору можливі повідомлення від Укренерго про деактивацію певної черги, Рівнеобленерго такі команди виконує.

 «Але, знову таки, – не у спекотні дні, коли максимально працює холодильне обладнання на підприємствах, задіюється кондиціонування повітря… А ось вихідні проходити легше, бо не працюють чимало промислових підприємств», – пояснюють у пресслужбі.

Наразі  пошкоджені тепло- та гідроелектростанції більше не можуть виробляти стільки ж електроенергії, як до атак. Як наслідок, в енергосистемі виник і почав зростати дефіцит електроенергії.

«Для підтримки балансу між споживанням та виробництвом, що є головною умовою безпечної роботи енергосистеми, «Укренерго» змушене ввести спочатку обмеження потужності для промислових споживачів, потім аварійні, а згодом і погодинні відключення для побутових споживачів», – зауважують в ПрАТ «Волиньобленерго».

На частоту та прогнози знеструмлень впливають і ремонти електромереж.

«Щодо прогнозів, то окрім ремонтів та можливих обстрілів, діє погодний фактор. Треба враховувати, що у спеку споживання зростає. Графіки стають менш щільними, коли з ремонтів виводять частину генерації електроенергії», – пояснюють у відомстві.

Енергетики сподіваються, що  згодом буде можливість складати графіки на більш тривалий термін, щоб дати споживачам можливість планувати свій час.

Які фейки про електрику  поширюють на Волині та Рівненщині

Дезінформація та фейки, які поширюють в інфопросторах Волині та Рівненщини, – це частина меседжів російської пропаганди про енергетику. Мета такої діяльності – відвернути увагу від основної причини, через яку відбуваються погодинні відключення, себто російських ракетних атак на українські енергооб’єкти.

Фейки та вкиди про начебто «тотальний блекаут», «світла не буде від 12 до 16 годин на добу», «знайди свою область у списках відключень світла» часто виринають у місцевих телеграм-каналах.

У НЕК «Укренерго» зазначають, вигадані твердження про «зональні» знеструмлення, начебто різні міста будуть віднесені до різних зон і в них буде різна тривалість відключень – чергове ІПСО.

«Вигадка не має жодних підстав, крім спроби отримати нових підписників на анонімні телеграм-канали, на яких ви не знайдете правдивої інформації. Будь ласка, щодо вимушених знеструмлень, спричинених винятково ракетно-дроновими атаками росії, користуйтесь інформацією лише з офіційних джерел: сторінки Укренерго, Міненерго та вашого обленерго», – зазначають енергетики.

 Масово поширюються у волинських соцмережах  фейкові графіки знеструмлень на території Волинської області та в м. Луцьку.

У  ПрАТ «Волиньобленерго» наголошують, що такі повідомлення є ворожим інформаційним вкидом, спрямованим на дестабілізацію ситуації в Україні.

А щоб захистити себе від неправдивої інформації і не поширювати в соцмережах маніпуляції про енергетику України, наполегливо закликають читати якісні офіційні джерела про застосування графіків на території Волинської області:

  • сайт «Волиньобленерго» (https://energy.volyn.ua)
  • офіційні боти:
  • Viber (https://viber.com/botvoe)
  • Telegram (@pokazy_lutsk_bot)
  • офіційна сторінка у Facebook (https://www.facebook.com/volynoblenergo)
  • офіційна сторінка у Telegram (https://t.me/energy_volyn_official)

Поширені фейкові графіки масових знеструмлень у Рівному та області, які начебто мають діяти у певні години. Адже у пресслужбі «Рівнеобленерго» зазначають, що отримують розпорядження  від системного оператора НЕК «Укренерго» добу наперед. А подекуди і декілька разів на добу, залежно від зміни погодних умов, виведення в ремонт обладнання, його виходу з ладу через ворожі атаки, які на жаль, продовжуються.

Офіційним, надійним джерелом інформації для мешканців Рівного та області  не може бути телеграм-канал «Новини Твоєї Країни». Саме на нього пропонується підписатися, аби начебто отримати інформацію про знеструмлення. Це джерело комунікації не має жодного стосунку до «Рівнеобленерго». Таким нечесним методом телеграм-канали набувають підписників і заманюють нових користувачів.

Офіційні джерела про застосування графіків на території Рівненщини:

Фейкороби також можуть створювати «клікбейтні» сторінки нібито з неймінгом «Укренерго», аби заманювати користувачів та збільшити кількість відвідувачів. Для того, аби нібито отримати інформацію про те, де «не буде світла» потрібно перейти за посиланнями. А в підсумку – стати учасником телеграм-каналу, де обіцяної інформації просто немає.

Ворожі вкиди про стан енергетики нагнітають ситуацію всередині країни

Альона Романюк, засновниця фактчекінгових проєктів «НотаЄнота» і «По той бік путінської брехні», зазначає, що насправді брехню, фейки, маніпуляції щодо електроенергії поширюють,тому що з’являється органічне охоплення. Також вкиди роблять і росіяни, їх підхоплюють звичайні люди, які не дуже добре розуміють, яка проблема станом на сьогодні в енергетичній інфраструктурі.

«З іншого боку, дезінформацію поширюють деякі псевдоексперти, «диванні» експерти, тому що це допомагає охопити більше аудиторії, покращує впізнаваність, це такий дешевий популізм, однак саме він відгукується серед аудиторії.

Якщо говорити саме про ворожі вкиди, ворог намагається нас зневірити, спровокувати паніку, нагнітати ситуацію всередині країни, буцімто все буде погано. Знову ж таки, це один зі способів спонукати українців до миру, до вимагання миру на будь-яких умовах, аби тільки припинити це», – каже експертка.

Росія використовує тему енергетики, починаючи з 2022 року. Усі ці меседжі циркулюють уже не вперше. Звісно, зараз, коли ситуація достатньо непроста, вони також є.

«Це не нові вкиди, це те, що уже використовувала Росія, просто з новим інфопосилом: мовляв, це буде найгірша, найтяжча зима, «світла не буде тижнями», «електроенергію продають за кордон» – ці всі меседжі уже публікували і поширювали, особливо активно восени і взимку 2022-2023 років», – пояснює Альона Романюк.

Під впливом емоцій люди готові шукати «зраду» серед своїх

Звертаючись до проблеми, чому люди все ж поширюють фейки і дезінформацію про електроенергію, попри те, що місцеві обленерго та Укренерго публікують чимало роз’яснень, спростувань фейків, Альона Романюк пояснює: українцям потрібно кудись вивільнити свої емоції.

«Проблема в тому, що у людей немає електрики  по 7-10 годин, подекуди і 16 годин, залежно від ситуації. Людям доводиться змінювати свої плани. Не можна нормально увімкнути пральну машину, або виспатися, приготувати їжу. Банально не можливо піднятися на 25 поверх ліфтом, бо він не працює. Оскільки людям потрібно кудись подіти ось ці емоції, які виникають внаслідок дискомфорту, вони готові поширювати їх не на те, що це окупанти, росіяни, нас атакують і вони винні, а екстраполювати їх на українську владу, українців, тих, хто їх оточує. Тобто, шукати зраду ближче до себе», – каже експертка.

Постійно «шукати зраду» і спрямувати  цю емоцію кудись значно легше, ніж розбиратися в тому, яка у нас нині  генеративна потужність, хто забезпечує нас електроенергією, чому ми маємо обмін електроенргією міє Україною і європейськими країнами, але Україна не продає електроенергію.

«В усьому цьому потрібно сідати і розбиратися, шукати інформацію на сайтах Укренерго, Енергоатому. Це забирає час, ресурси, додаткове зосередження, фокусування уваги. Зрештою, це складно. Простіше написати, що «нас продали» і «це все корупція», – підсумовує Альона Романюк.

Читайте також наші новини у Facebook