Волинь Новини

У Колодяжному відкрили відреставровані садиби родини Лесі Українки

У селі Колодяжне відбулося відкриття відреставрованої садиби Косачів.

Читайте також: Чи можна оновити дані в ТЦК після 16 липня

Про це інформують на сторінці Волинської ОДА у фейсбук.

У селі Колодяжне знаходяться дві садиби, відомі як «Білий і сірий будинки Косачів», що належали родині Лесі Українки. З 1881 по 1891 рік тут проживала сама письменниця, а опісля – Іван Франко. Сімейна садиба Косачів, де виростала Леся Українка, її брати та сестри, є пам’яткою національного значення та охороняється державою.

Довгий час будиночки перебували у незадовільному стані і потребували ремонту. Питання збереження музею Лесі Українки у Колодяжному та виділення на це коштів державного бюджету виконавча влада області неодноразово порушувала перед керівництвом держави.

Тож у 2021 році історичні будівлі реконструювали за кошти державного та обласного бюджетів, однак відкриттю завадило повномасштабне російське вторгнення.

12 липня 2024 року, завдяки Збройним силам України, у Волинській області стало можливим відкриття відновленої садиби та презентація експозиції музейного простору «Білого і сірого будинків Косачів».

До повномасштабної війни та пандемії щороку подивитися на родовий маєток Лесі Українки приїжджало до 25 тисяч відвідувачів.

День відкриття поєднали із фестивалем «Літо в садибі Косачів» та приурочили до 175-річчя від дня народження Олени Пчілки, матері письменниці.

Одними з перших відвідувачів оновленого музейного простору на Волині стала делегація народних депутатів, які провели у Колодяжному виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики. Серед них народна депутатка від Волині Ірина Констанкевич, т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв, український історик та публіцист, нардеп Володимир В’ятрович та інші.

Як відзначив заступник голови Волинської ОДА Тарас Шкітер, садиба Косачів знову буде відкрита для загалу. Тож волиняни і гості області можуть побувати на цікавій локації та дізнатись більше про автентичне помістя, деталі побуту і вмеблювання, місце сили і натхнення талановитого українського роду.

Читайте також наші новини у Facebook