Волинь Новини

Сувеніри — під забороною: піротехнік з Луцька про розміновування на сході та у Прилуцькому

Геннадій Молошик — керівник відділення піротехнічних робіт та гуманітарного розмінування Держслужби з надзвичайних ситуацій області. Рятувальник двічі розміновував деокуповані території на сході України, а 22 червня разом із іншими піротехніками шукав та знешкоджував касетні боєприпаси, які лишилися у Прилуцькому після атаки РФ.

Читайте також: Скільки заробляють волиняни на чорницях

Суспільному піротехнік розповів про особливості професії і нові зразки вибухонебезпечних предметів, із якими довелося стикнутися під час розміновування.

— Чи після переїзду зі сходу вдалося вам трішки відпочити? Чи одразу до роботи?

Відпочили ми на вихідних два дні і далі приступили до роботи. Кожен день їздимо на розмінування по області. На виявлення вибухонебезпечних предметів.

Піротехнік ДСНС Волині Геннадій Молошик
Геннадій Молошик під час інтерв’ю кореспонденту Суспільного Вадиму Панафідіну. Суспільне Луцьк

— Знаємо, що також ви працювали і неподалік Луцька після обстрілу 22 червня. Чи доводилося вам вже бачити такі суббоєприпаси, з якими працюєте раніше?

Це для нас нове щось. Вага його 5 кг і вибухова рачина від 1 кг до 1,6 кг. Він падає, він немає різниці, куди він падає, розлітаються осколки. Їх не можна переносити чи перевозити. І коли його з місця переставити чи ще щось, від того він детонує.

— Розкажіть трішки про ваші поїздки на схід. Скільки у вас таких було?

У мене вже була друга поїздка. Перша була в місто Покровськ, друга — в Слов’янськ. Працювали ми на Донеччині в такій громаді, як Лиманська, Святогірська. Через деякий час ми знову туди будемо прямувати.

— Пам’ятаєте свою першу поїздку, коли із відносно спокійного Луцька приїхали у міста, села, які понищені росіянами?

Ми працювали на територіях, які були деокуповані, були понищені, такі як Благородичне село, Діброва, ну дуже багато там. Це йде біля Лимана більше, то вони були в окупації, там були дуже великі бої.

Піротехнік Геннадій Молошик на сході
Геннадій Молошик під час розміновування деокупованих територій на сході України. з архіву Геннадія Молошика

— Коли ви працювали на сході, з якими труднощами зустрічалися?

Труднощі були такі як протипіхотні міни, яких ти ще ніколи не бачив. Ти їх вивчав, ти знаєш, що вони такі є, але ти з ними стикнувся наживо вперше, побачив, що це таке. Далі все йде в привичку, бачили і все успішно проходило.

Ми теоретично теорії вивчали, а це практично вже відбувалося. Коли ти береш приборами і йдеш на ділянці, і коли знаходиш цей вибухонебезпечний предмет, ти навіть бачиш характеристику, як воно спрацюється. Нас навчили, що шукати треба ознаки. От ми приїжджали і знаходили ознаки. Від касетних елементів щось таке знаходилось, від зірваних цих підривників, кусочки, залишки якісь. Ми розуміємо, що тут таке було мінне поле.

— З якими пристроями ви працюєте?

Це міношукач італійського виробництва, “Ція” називається. Вони беруть глибу до 50 сантиметрів, є і до 3 метрів, і до 6 метрів вони йдуть. В нас різноманітні є прибори. Тобто, коли ви приходите на ділянку, у вас є чималий вибір обладнання, з яким можете працювати, ви вже індивідуально підбираєте. Кожна людина по-своєму дивиться, як краще і чим працювати.

Піротехніки шукають касетні боєприпаси у Прилуцькому на Волині
Піротехніки обстежують поле біля села Прилуцьке, де після атаки РФ 22 червня розкидало касетні боєприпаси. Суспільне Луцьк

— Який ви здобули досвід особисто для себе?

Досвід був великий досягнутий, але ще треба вчитись, навчатися і розвиватись, бо дуже багато є вибухонебезпечних предметів, які ще не зустрічались нам. 22 червня, після атаки РФ у Прилуцькому, ми побачили новий боєприпас, який ще хочемо вивчити.

— Коли трапляється новий боєприпас, як ви з ним працюєте?

У нас є такий всеукраїнський консультативний центр, куди ми закидаємо фотографії, нам підказують, хтось, може, з колег зустрічався. Сапери туди входять. У нас ще є навчальний пункт, і звертаємося до викладачів, які нам теж можуть підказати.

— Наші ротації тривають до півтора місяця. Яка була ваша мотивація їхати?

Я і перевівся на цю посаду, щоб туди попасти. Страшно. І обстріли були, попадали під обстріли, але така в нас робота, але у своєму виборі я не розчарувався.

— Буває, що лишаються якісь залишки від ракет, і хтось може брати на сувенір чи переробляти цю продукцію волонтери, потім використовувати її як сувенір, або робити якісь збори. Чи це безпечно?

Нам заборонено сувеніри взагалі брати, їх рухати і перевозити навіть додому. Є різні залишки. Є обломки, які не несуть небезпеку, а є залишки, які є небезпечними, їх ми знищуємо.

Читайте також наші новини у Facebook