Волинь Новини

Через блокаду «Ягодин» працював за півроку 70 діб

Загальний зовнішньоторговельний обсяг в зоні діяльності Волинської митниці за січень-червень 2024 року склав 2,4 млрд дол США, що менше такого ж періоду минулого року на 3,3% – далася взнаки тривала блокада «Ягодина». При цьому обсяг експортних операцій зменшився на 7,3% і становив 554 млрд дол США, обсяг імпорту склав 1,8 млрд дол США. Порівняно з 2023 роком також зменшився на 10% обсяг ввезення давальницької сировини, а гуманітарної допомоги було ввезено менше на 47%.

Читайте також: Стало відомо, хто у Луцьку кинув гранату на проїжджу частину

У цей період найбільше товарів експортувалось до Німеччини (31% від загальної суми експорту), Польщі (19%), Великобританії (4%). Основу товарної структури експортних операцій складали: комплекти проводів, кукурудза, насіння ріпаку, розпиляні лісоматеріали, брухт чорних металів, листи для облицювання, пшениця, цукор, сири всіх видів, етиловий спирт, деревостружкові плити, плівки з пластмаси, деревні гранули, соняшникова олія, казеїн, металоконструкції, соєві боби, малина, підшипники.

Імпортувалися товари найчастіше з: Польщі (37 % від загальної суми імпорту), Чехії (10%), Німеччини (8%), США (6%). Найбільше надходжень до держбюджету забезпечило ввезення та оподаткування таких товарів як легкові авто, смартфони, міндобрива, с/г техніка, одяг, карбамідні смоли, банани.

Станом на 1 липня на Волинській митниці було акредитовано 6811 суб’єктів ЗЕД, з яких зовнішньоекономічні операції з початку року здійснювали 1066 (16%) учасників. За 6 місяців 2024 року вони подали, а митники оформили 92 388 вантажних митних декларацій, що на 14% менше, ніж у такому ж періоді минулого року. За обсягом вантажів теж фіксуємо зниження на 8%. Упала кількість оформлених транспортних засобів: мінус 27 тисяч одиниць або мінус 12%. Митний кордон України у цей час перетнуло майже 1,6 млн осіб, що на 5% менше показника минулого року.

До слова, внаслідок акції польських фермерів зі 182 діб першого півріччя 2024 року найбільший вантажний пункт пропуску на українсько-польському кордоні «Дорогуськ-Ягодин» простоював 112 діб. Надолужувати втрачені можливості здійснення зовнішньоторговельних операцій почали з після припинення акції, з 22 квітня. У штатному режимі «Ягодин» працював у І півріччі 2024 року лише 70 діб.

Читайте також наші новини у Facebook