Волинь Новини

Учень-винахідник із Луцька отримав патент на “гнучку” піну

Учень Волинського наукового ліцею, випускник Малої академії наук Роман Мікуліч отримав патент на корисну модель — спосіб одержання піноматеріалу з пам’яттю форми. Одинадцятикласник — випускник Волинської обласної Малої академії наук.

Читайте також: У водоймі на Волині втопився 44-річний чоловік

Про це хлопець розповів Суспільному.

З його слів, корисна модель належить до галузі виробництва полімерних пористих матеріалів на основі на основі поліуретану та поліолу і може бути застосована для отримання виробів побутового та медичного призначення.

Учень-винахідник із Луцька отримав патент на "гнучку" піну
Піноматеріали. Суспільне Луцьк

Над цією темою винахідник Роман Мікуліч працює разом з педагогинею Ольгою Гулай понад три роки.

“Ми брали саму просту монтажну піну, визначали її склад, цікавилися, які компоненти входять в ту піну. Пробували її закрити в різних середовищах. Пробували при кімнатній температурі на холодному повітрі при -5. Після того ми побачили, які там є компоненти. І ми вирішили винайти свою піну, яка буде гнучкою”, — сказав школяр.

Учень-винахідник із Луцька отримав патент на "гнучку" піну
Школяр Роман Мікуліч. Суспільне Луцьк

Роман Мікуліч зазначив, що до компонентів піни вирішили додати силікон. “В кінцевому результаті ми отримали ось таку піну. Як її не зігнути, вона все одно відновиться”, — зазначив лучанин.

Зі слів хлопця, ідея винаходу була в тому, щоб з твердого поліуретану отримати м’який.

Учень-винахідник із Луцька отримав патент на "гнучку" піну
Школяр Роман Мікуліч і професорка волинського вишу Ольга Гулай, липень 2024 року. Суспільне Луцьк

“Ось в нас є один і другий, який тримає цю форму. Якщо порівняти цей матеріал, який є гнучким. Ми можемо його стиснути, згорнути. І з часом він повертається, деформація відновлюється. В майбутньому постараємось на цьому заробити гроші, але й допомогти людям”, — зазначив учень.

Учень-винахідник із Луцька отримав патент на "гнучку" піну
Піноматеріали. Суспільне Луцьк

Професорка кафедри цифрових освітніх технологій Луцького національного технічного університету Ольга Гулай працює зі школярами вже понад 10 років. Вона розповіла: Роман Мікуліч є прикладом успішного учня, який прийшов у МАН ще маленьким школярем.

Свою допитливість до науки зумів реалізувати і дійти до винаходу. Перші експерименти були пов’язані з будівництвом, піну яку кожен може побачити на дверях, на вікні. Ми хотіли з’ясувати що воно таке і як воно працює. Отримали матеріал, який має значно ширше застосування і цікавіше”, — розповіла освітянка.

Учень-винахідник із Луцька отримав патент на "гнучку" піну
Професорка волинського вишу Ольга Гулай. Суспільне Луцьк

Після дозування компонентів механічно змішують суміші, каже юнак. Зразки отримують у формі за кімнатної температури. Піноутворення розпочинають через 5-10 хвилин після змішування компонентів. Об’єм суміші, зі слів школяра, зростає орієнтовно у 5-10 разів, а твердіє піна за добу.

Твердий піноматеріал використовують у будівельній сфері, зазначила професорка технічного університету Ольга Гулай. Зі слів винахідника Романа Мікулічаразом із педагогинею провели понад сотню досліджень, спробувавши різні співвідношення компонентів і їх властивості.

На майбутнє думаємо використовувати як стільці для тих, хто не може сам ходити. Як матрац з пам’яттю форми, для людей неходячих. І використовувати в біомедичній інженерії. Наприклад, як протез на ногу, замість металевого, він може бути такий, бо може згинатися”, — сказав лучанин.

Учень-винахідник із Луцька отримав патент на "гнучку" піну
Піноматеріал. Суспільне Луцьк

Ольга Гулай зазначила, що в результаті плідної праці та експериментів вдалося отримати той ефект, який називають пам’яттю форми.

“Він є для металевих і полімерних матеріалах. Ми відшукали той секрет, який мають виробники. Колись в США дані матеріали були використані для космічних польотів, сидінь космонавтів. Дозволяє від перевантаження захистити тіло”, — додала освітянка.

Педагогиня Ольга Гулай зазначила: у майбутньому подаватимуться на нові проєкти, аби використати цей матеріал для біомедичної інженерії.

Читайте також наші новини у Facebook